Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smysl kvót je třeba dále vysvětlovat

19. 2. 2015
Pohled na účastnice a účastníky celostranického semináře

 

 

Tématu rovnosti žen a mužů v politice Evropské unie a strategii jejího prosazováním v Unii i ČR se věnovali účastníci a účastnice celostranického semináře, pořádaného Komisí žen ÚV KSČM ve spolupráci s oddělením odborného zázemí, který se konal v sobotu v Praze.

Na šest desítek posluchačů a posluchaček ze stranického aktivu i sympatizantů vyslechlo odborné přednášky vedoucí Oddělení rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR Lucii Zachariášové a expertek Fóra 50 % Marcely Adamusové a Markéty Mottlové. Předsedkyně Komise žen Soňa Marková se mohla pochlubit, že pro prezentaci aktivních političek a funkcionářek komunistické strany byla založena webová stránka www.komisezenkscm.cz.

Shromáždění pozdravili, a byli mu přítomni po celou dobu, místopředsedkyně a místopředseda ústředního výboru strany Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš. »Je třeba vyburcovat ženy k vyšší účasti na veřejném životě, ale současně je nutné jim vytvořit společenské podmínky, aby se mohly realizovat,« připomněla Vostrá s odkazem na zajištění služeb, předškolních zařízení, možností flexibilních úvazků žen ad. Nutnost tohoto zázemí pro veřejnou práci žen rezonovala i pozdější diskusí.

Dolejš, coby místopředseda zodpovědný i za občanský sektor, ocenil, že komunisté jsou počtem svých političek v zastupitelských orgánech »na špici pelotonu«, tj. doporučení ÚV, aplikované na sestavování kandidátních listin, přináší ovoce. Za nejvyšší zastoupení žen v poslaneckém klubu (takřka třetinu tvoří ženy) pochválila KSČM i Adamusová.

Vyřeší se rozdíly v penzích?

 

Expertky Lucia Zachariášová (hovoří), Marcela Adamusová a Markéta Mottlová.

 

Zachariášová vysvětlila, co spadá do kompetence jí řízeného oddělení na Úřadu vlády a čím se zabývá Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Ve vnitrostátní agendě pečuje o vládní strategie rovnosti žen a mužů (aktuálně na léta 2014-20) a akční plány, řeší problémy domácího násilí či slaďování. Současně je tento resort (z úseku ministra pro lidská práva) zodpovědný za vztahy k EU a OSN. »Nynější lotyšské předsednictví EU si vytklo řešit přetrvávající rozdíly mezi důchody žen a mužů,« podotkla Zachariášová s tím, že tento nespravedlivý stav vyplývá z nerovnosti v odměňování mužů a žen na stejných pozicích. ČR je v tomto ohledu na čtvrtém nejhorším místě (v průměru 22% rozdíly). Z »horkých« aktualit informovala o přípravě tzv. zipového zákona, který by, pokud bude přijat, znamenal velký posun v podpoře vstupu žen do politiky. Návrh by měla vláda projednat do konce března.

»Spolupracujeme se všemi politickými stranami, s výjimkou extremistických,« poznamenala Adamusová, když se spolu s kolegyní z Fóra 50 % ponořila do problematiky mezinárodních úmluv o odstranění všech forem diskriminace a vysvětlování smyslu kvót. Připomněla mj. návrh bývalé eurokomisařky Viviane Redingové na vyšší zastoupení žen ve vedení velkých podniků (do roku 2020 40% zastoupení členů/členek nevýkonných představenstev firem kótovaných na burze) a odpověděla na řadu dotazů z pléna. »Postoj české vlády je k tomuto návrhu negativní,« konstatovala. Přitom určité »kvóty« jsou ve veřejném životě nastaveny již nyní – zákoníkem práce, požadavkem zaměstnávání handicapovaných apod. Veřejnost se však staví vstřícně. Z údajů Eurobarometru plyne, že v ČR by závazná legislativní opatření pro vyšší zastoupení žen podpořilo 78 % obyvatel (72 % mužů a 83 % žen). Směrnice, jež budí jisté otazníky, je již schválena EK a europarlamentem, nyní čeká na posvěcení Evropskou radou.

Přijměme Istanbulskou výzvu!

Na závěr se zúčastnění většinově shodli, že zavádění pozitivních opatření ve prospěch vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích procesech, včetně kvót, je prospěšné pro rozvoj demokratické společnosti, a proto je potřebné nadále vysvětlovat jejich smysl. A protože je čtrnáctý únor Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách, vyzvali vládu, aby již konečně přijala Istanbulskou úmluvu, která usiluje o řešení všestranného porušování lidských práv žen a dívek (o významu úmluvy jsme informovali v sobotu).

(mh)

FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ