Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobě přidali, studentům ne!

6. 12. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Sociální stipendia vysokoškoláků se valorizovat nebudou. Novelu předloženou poslanci KSČM, podle níž se sociální stipendium na vysokých školách mělo navýšit o 480 Kč, tj. na 2100 korun měsíčně, v pátek sněmovna neschválila. Komunisté návrh předloží znovu.

Ke schvalování předlohy došlo jen pár minut poté, co poslanci souhlasili se zvýšením platů ústavních činitelů, a tedy i svých. »Ráno jsme byli schopni hlasovat pro sebe ano, a pro studenty teď ne!« uvedl po hlasování předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Právě on apeloval na poslance, aby, i vzhledem k tomu, že zvedli ruku pro zvýšení platů ústavních činitelů, udělali totéž i v případě sociálních stipendií pro studenty. K jeho výzvě se přidal i zpravodaj tisku František Vácha (TOP 09). »Můžete zkusit hlasovat podle svého svědomí, podle toho, jestli chcete pomoct těm studentům, nebo podle ideologie,« řekl s tím, že on návrh podpoří. Marně. V případě studentů nebyla většina poslanců schopna překročit svůj stín a normu, která měla vysokoškolákům ze sociálně slabších rodin alespoň částečně ulehčit studium, nepodpořili. Pro návrh na valorizaci sociálních stipendií zvedlo ruku 50 poslanců – 30 KSČM, 14 ČSSD, tři TOP 09 a po jednom zástupci klubů ODS, ANO a Úsvit. Proti bylo 58 zákonodárců.

»Není žádný rozumný důvod, aby neměla být valorizována částka sociálního stipendia studentů vysokých škol,« uvedl před hlasováním Kováčik. Připomněl, že k valorizaci nedošlo od r. 2007, přičemž od té doby inflace výrazně pokročila a životní náklady vysokoškolských studentů významně vzrostly. »Předchozí vlády a ministři školství od roku 2007 hrubě neplnili ke studentům bakalářských a magisterských studijních programů povinnost valorizovat sociální stipendia. Tyto vlády a ministerstvo dokonce výdaje na sociální stipendia fakticky snižovaly. Je proto na odpovědnosti současné vlády a na odpovědnosti sněmovny, aby tento neudržitelný a neospravedlnitelný postup zvrátily,« uvedl spoluautor předlohy Miroslav Grebeníček (KSČM).

Pokud vás dále zajímá, co hodlají komunisté se svým návrhem udělat, čtěte sobotní tištěné Haló noviny.