Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotka kritizoval Zemana

31. 10. 2014

Ilustrační FOTO - intersign.cz

 

 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje návrat prezidenta Miloše Zemana z Číny letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T za politickou chybu.

Sobotka včera řekl, že Zeman svým návratem zbytečně poškodil jinak dobrý obrázek o své návštěvě Číny. »Prezident, vrcholný státník, by měl dbát na prestiž svého úřadu a na zahraniční cesty by měl cestovat vládním letadlem. A také by se z nich měl vládním letadlem vracet,« řekl Sobotka.

Hrad odůvodnil Zemanův let soukromým letadlem úsporou času, a prezident se tak mohl účastnit v úterý jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října. Zeman cestou v soukromém letadle ušetřil dvě hodiny času, na rozdíl od vládního speciálu totiž letělo bez mezipřistání. Podle mluvčího PPF Radka Stavěla prezident využil volné kapacity v jednorázově pronajatém letadle, určeném k přepravě zástupců PPF a J&T, kteří se zúčastnili podnikatelského doprovodu prezidenta. Majitel PPF, miliardář Petr Kellner, se Zemanem navštívil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, J&T zase během návštěvy uzavřela smlouvu s čínskou firmou CEFC.