Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotka neví, kdy ho prezident jmenuje

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv soc. dem.

 

 

Pravděpodobný nový premiér ČR, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka neví, kdy by ho prezident republiky Miloš Zeman mohl jmenovat premiérem. Neměl by však otálet. Předpokládá, že by ke jmenování mohlo dojít příští  týden.

Sobotka v Otázkách Václava Moravce v ČT řekl, že na tahu je nyní hlava státu. Prezident Miloš Zeman by podle něj už měl jednat bez zbytečného odkladu, protože budoucí možná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíše koaliční smlouvu a také představí nominanty na ministry. Podle Sobotky si budoucí koalice již své odpracovala, teď je na tahu Miloš Zeman. Na diskusi o jménech, na nichž se strany předběžně dohodly, a s nimiž seznámil hlavu státu v pátek, je prý dost času.

»Už máme předběžný seznam budoucích ministrů, nepotřebujeme dlouhou dobu mezi jmenováním premiéra a sestavením vlády. Není stanoven žádný termín. O dnech jsme nemluvili,« řekl Sobotka v OVM s tím, že řeč byla »o horizontu měsíce ledna«. Ústava ČR žádné termíny nestanoví.

Připomeňme, že prezident nemusí jmenovat Sobotku hned příští týden premiérem. Ústava mu nestanoví žádný termín. Může ho nejdříve pouze pověřit sestavením budoucího kabinetu. Nová vláda ČR by měla být 17členná, stejně jako Nečasova. Pokud by prezident odmítl některého kandidáta na ministra, resort by dočasně vedl z pozice premiéra Sobotka. Takový postup je možný, v minulosti užívaný a ověřený.

Budoucí premiér komplikace nečeká

»Odmítnutí jmenování kandidáta není důvod, aby nebyla jmenována celá vláda,« zdůraznil Sobotka s tím, že hlava státu může kandidáta odmítnout pouze ze závažného zákonného či ústavního důvodu, jinak ne. Sobotka nevěří, že k nějakým velkým komplikacím v tomto smyslu dojde – na mysli měl zřejmě možnost kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. I když předseda ČSSD považuje seznam budoucích možných ministrů, který předal hlavě státu, za předběžný, nepředpokládá změny. Zástupci ANO a KDU-ČSL už se nechali slyšet, že poté, co se shodnou na kandidátech, seznam dostane prezident republiky, a až je budoucí koalice v pondělí představí veřejnosti, budou za nominovanými stát. Po podpisu koaliční smlouvy bude podle Sobotky zcela na prezidentovi, kdy jmenuje premiéra a následně na jeho návrh vládu. Se Zemanem prý mluvil obecně o lednu.

Jeden originál koaliční smlouvy Sobotka doručí Miloši Zemanovi. Právě na této schůzce by měli mluvit o termínech pro jmenování ministerského předsedy a kabinetu.

Stane-li se Sobotka premiérem, chystá personální změny ve vedení Úřadu vlády ČR. To je zcela běžná praxe při »výměně stráží« ve Strakovce. Na ředitele úřadu má zatím dva kandidáty. Jména říct nechtěl, s dosavadním šéfem úřadu Radkem Augustinem (SPOZ) nicméně nepočítá. V kuloárech se hovoří o tom, že jedním z uvažovaných je exposlanec ČSSD Michal Kraus. »Mám v tuto chvíli dva vážné kandidáty pro tuto pozici,« prohlásil Sobotka.

Chcete-li se dozvědět, co si o Sobotkových návrzích myslí šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.