Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotka přednesl recepty proti nezaměstnanosti

Premiér Bohuslav Sobotka v poslanecké sněmovně. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl označit za viníka pravicové vlády: prý jen hasily jen požár

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu představil Sněmovně v obecné rovině recepty své vlády na snížení nezaměstnanosti. Její aktuální vysokou míru, kdy je bez práce přes 600 000 lidí, dal za vinu krokům předchozích pravicových koalic, čemuž jejich zástupci oponovali. Sněmovna nakonec po téměř dvouhodinové slovní přestřelce vzala Sobotkovu zprávu na vědomí.

»Vláda pokládá situaci v oblasti nezaměstnanosti za alarmující. V žádném případě se nechceme nechávat uklidňovat srovnáními v rámci EU, které hovoří o tom, že ČR z dlouhodobého hlediska patří spíše mezi země, které mají podprůměrnou nezaměstnanost,« uvedl Sobotka v průběhu včerejšího projednávání zprávy vlády o řešení nezaměstnanosti v ČR. O jejím předložení rozhodli poslanci v úterý na návrh předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. 

Předseda vlády řekl, že se chce v první řadě zaměřit na lepší čerpání peněz z fondů EU, více přilákat zahraniční investory na kvalifikovanou pracovní sílu, zlepšit fungování agentury CzechInvest a podpořit export i podnikání.

Z konkrétnějších opatření premiér uvedl nové formy aktivní politiky zaměstnanosti, na kterou chce vláda letos dát tři miliardy korun. Chce například veřejně prospěšné práce pro dlouhodobě nezaměstnané, podporu práce na zkrácený pracovní úvazek či tvorbu pracovních míst v rámci služeb pro domácnosti. Z programového prohlášení vybral snížení plateb sociálního pojištění pro zaměstnance mladší třiceti a starší padesáti let nebo ženy po mateřské dovolené.

Sobotka varoval zástupce ODS a TOP 09, aby šetřili radami, jak na nezaměstnanost, protože na její snížení měli sedm let a jejich působení dopadlo »tragickým a katastrofálním způsobem«. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek to označil za »neotřelý příspěvek k politické kultuře«. Podle něj premiér řekl: »Nyní bude potřeba slyšet názory opozice, akorát bych chtěl požádat, aby kolegové z ODS a TOP 09 drželi hubu.«

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura odmítl označit za viníka pravicové vlády, které se prý pouze snažily hasit požár založený za předchozích vlád. Za chybu označil záměr Sobotkova týmu zvýšit minimální mzdu, neboť to nepovede ke zvýšení počtu pracovních míst. František Laudát (TOP 09) se dožadoval konkrétních a čísly podložených informací, jak chce vláda nezaměstnanost snížit. Nepovedlo se mu ale debatu odložit do příští schůze, aby premiér požadované údaje dodal.

O moc konkrétnější nebyl ani vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle něhož nelze očekávat, že nová vláda udělá zázraky a že někdo půjde investovat na Bruntálsko. »Myslím, že musíme začít vlastně od začátku a skutečně zatraktivnit Českou republiku,« uvedl. Kalousek k tomu poznamenal, že nikdo z racionálně uvažujících lidí žádné zázraky skutečně od vlády nečeká. »Problém je, že vy jste zázraky slibovali, tak teď je to na vás, abyste je předvedli,« dodal.

Začarovaný kruh

Místopředseda sněmovního sociálního výboru Miroslav Opálka (KSČM) podotkl, že ani jedna statistika neodhaluje skutečný stav věci, tj. skutečný počet těch, kteří pracovat chtějí a nemohou. Neodhaluje ani ty, kteří získali práci jen na zkrácený úvazek, a kteří stejně jako řada zaměstnanců pracujících na plný úvazek mají tak nízké příjmy, že musí žádat o dávky ze státní sociální podpory. »A tak nízká kupní síla většiny občanů nedokáže zvýšit poptávku, a tím ani výrobu, a tím ani snížit nezaměstnanost. Začarovaný kruh,« konstatoval Opálka. V otázce snížení nezaměstnanosti podle něj žádné pobídky nepomohou, pokud se nezvýší odbyt domácí produkce zboží a služeb. »Každá pobídka, která se vytváří k rizikovým skupinám, každá pomoc jedné z těch skupin vytlačuje z pracovního trhu jinou skupinu, která tu podporu nemá. Pokud se nepodaří zvýšit odbyt, je celkem složité hovořit o tom, že jsme v této oblasti něco vykonali,« uvedl. Přimluvil se za to, aby vláda věnovala zvýšenou pozornost Moravskoslezskému a Ústeckému kraji, které jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy, ovšem »ne pomocí sociálních dávek a podpor, ale pomocí reálné zaměstnanosti«.