Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotka začal koketovat se snížením sociálního pojištění

4. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv soc. dem.

Sobotka začal koketovat se snížením sociálního pojištění

 

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl při své návštěvě v Ostravě, že v Moravskoslezském kraji by se měl zkoušet pilotní projekt snížení sociálního pojištění určitým skupinám obyvatel. KSČM s návrhem však nesouhlasí.

Projekt by měl pomoci při zaměstnávání některých kategorií nezaměstnaných, týkal by se například lidí ve věku nad 50 let. Programy už připravuje vláda a zkoušet by se podle premiéra měly začít co nejdříve. »Myslím, že to je lepší řešení z hlediska stability státního rozpočtu, než se vracet k předčasným penzím pro některé zaměstnanecké kategorie,« řekl Sobotka.

Vláda je podle něj připravena pustit se do určitého snížení sociálního pojištění pro některé kategorie, kromě lidí ve věku nad 50 let by šlo například o dlouhodobě nezaměstnané absolventy nebo matky po rodičovské dovolené.

Stínovému ministru práce a sociálních věcí KSČM Miroslavu Opálkovi se toto řešení však vůbec nelíbí. »Je to velká chyba. Sobotkův kabinet tím de facto přijal argumentaci pravicových vlád, že lidé jsou nezaměstnaní, protože náklady práce jsou pro podnikatele příliš vysoké,« povšiml si Opálka, který se bojí i dalších negativních důsledků tohoto experimentu. »Výsledkem takové praxe, pokud by se rozšířila, by bylo značné navýšení schodku na důchodovém účtu, což by mohlo rozkymácet celý důchodový systém a ospravedlňovat jeho radikální reformy pravicového druhu, tedy navyšování soukromého připojišťování na úkor státního pilíře,« řekl Haló novinám Opálka.

Pokud vás dále zajímá, o čem také Sobotka na severu Moravy jednal, čtěte úterní tištěné Haló noviny.