Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální politika – co se od voleb událo?

11. 7. 2015
Zleva předseda výboru pro sociální politiku sněmovny Jaroslav Zavadil, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (oba ČSSD) a členové sociální sekce sněmovního klubu KSČM Marta Semelová, Alena Nohavová, Hana Aulická Jírovcová a Miroslav Opálka. FOTO – Josef ŠENFELD

 

 

Současná sněmovna má za sebou rok a půl práce. V oblasti sociální politiky už projednala celou řadu zákonů, které změnily, mohly změnit či v brzké době změní život občanům, zejména těm sociálně slabším. Prázdninový čas je vhodný k jisté mezibilanci. Pojďme se podívat, jaké sociální zákony sněmovna od posledních voleb projednala a jaký byl k nim postoj KSČM. Jen předsaďme, že z následujícího přehledu vyplývá, že Sobotkova vláda předložila v sociální oblasti dosud 17 návrhů zákonů, které všechny (pokud je již projednal) poslanecký klub KSČM podpořil, s výjimkou dětských skupin. Jen dodejme, že KSČM naopak každoročně nepodporuje schvalování příslušné kapitoly (313) státního rozpočtu a státního závěrečného účtu.

* Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi

Poslanecký návrh zákona (jen Úsvit), zamítnuto v 1. čtení

Navrhoval odstranění zneužívání sociálních dávek majiteli nestandardních ubytoven. Jeho legislativní zpracování nebylo dobré, přesto klub KSČM jeho projednání podporoval s tím, že při jednání ve výboru budou chyby odstraněny.

* Návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 247/2014 Sb.

Zavádí zákonem dětské skupiny, které budou zejména svými menšími režijními náklady konkurovat mateřským školkám. Zejména vzhledem k tomu, že jejich zřízení nebylo časově omezeno (po dobu nedostatku míst ve školkách) a došlo ke snížení podmínek pro práci mateřských škol dle školského zákona (kvalifikace pracovníků, vzdělávací programy, způsob stravování aj.), klub KSČM tuto předlohu nepodporoval.

* Novela zákona o zaměstnanosti

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 136/2014 Sb.

Šlo zejména o navrácení institutu osoby se změněnou pracovní schopností. Klub KSČM tento návrh podpořil.

* Novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 182/2014 Sb.

Opakovaně požadoval odložení účinnosti zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců zaměstnavatelem, což klub KSČM podpořil. (KSČM se podařilo při jeho projednávání ve 2. čtení předložit a ve 3. čtení prosadit poslanecký návrh ke snížení správní režie pro Českou pojišťovnu a Kooperativu pojišťovnu z devíti na čtyři procenta, což podpořila sněmovna, Senát i prezident.

* Novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 251/2014 Sb.

Řeší úpravu problematiky uchovávání dokumentů, na kterých je veřejný zájem, a to včetně postupu při zániku držitele dokladů - zaměstnavatele (zejména mzdové listy a osobní spisy, včetně evidenčních listů důchodového pojištění). Klub KSČM návrh podpořil.

* Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi

Senátní návrh zákona, vzat zpět v 2. čtení

Navrhoval omezení při vyplácení více doplatků na bydlení, a tím chtěl zabránit jejich zneužívání ze strany některých majitelů ubytoven. Klub KSČM návrh Senátu podporoval.

* Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi

Senátní návrh zákona, 2. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Navrhuje upravit institut veřejné služby tak, aby mohl být opět dobrovolně využíván osobami v hmotné nouzi a osobami vedenými v evidenci uchazečů o zaměstnání. Klub KSČM takto upravený návrh zatím rezervovaně podporuje.

* Novela zákona o důchodovém pojištění

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 183/2014 Sb.

Zrušil o jeden rok přechodné snížení valorizačního vzorce pro růst důchodů. Klub KSČM tento návrh podpořil.

* Novela zákona o sociálních službách

Poslanecký návrh zákona (jen ODS), vzat zpět před projednáváním

Novelizace posouvá datum účinnosti změny financování sociálních služeb z MPSV na kraje z 1. 1. 2015 na 1. 7. 2015. Proces převedení financování na kraje je však již v běhu a asociace krajů jej vyžadovala k 1. 1. 2015. Proto Klub KSČM návrh ODS nepodporoval.

* Novela zákona o státní sociální podpoře

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 253/2014 Sb.

Návrh zvyšuje čerpání různých sociálních dávek při narození dítěte (i u druhého dítěte) a dalších dávek státní sociální podpory. Klub KSČM návrh podpořil.

* Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 252/2014 Sb.

Novela řeší dopady na některé skupiny osob, žádající o doplatek na bydlení (zrušení časového omezení vyplácení doplatku, pomoc osamělým důchodcům apod.), zároveň zpřísňuje podmínky pro majitele ubytoven a zamezuje jejich byznysu s chudobou. Klub KSČM i přes některé výhrady návrh podpořil.

* Novela zákona o sociálních službách

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 254/2014 Sb.

Řešil legislativní problémy v souvislosti s převedením financování sociálních služeb na kraje. Klub KSČM návrh podpořil.

* Novela zákona o zaměstnanosti

Vládní návrh zákona (MPSV), nyní v Senátu, zařazeno na pořad 10. schůze Senátu

Umožní zřízení státní příspěvkové organizace k plnění úkolů v oblasti zaměstnanosti (transformací Fondu dalšího vzdělávání) případně i dalších institutů a také některé další úpravy (technické) v souvislosti s projednáváním zákona o zaměstnanosti. Poslaneckým návrhem byl doplněn režim tzv. kurzarbeitu. Klub KSČM návrh podpořil.

* Novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Vládní návrh zákona (MPSV), schváleno jako 329/2014 Sb.

Navrhuje překlopení nároků z průkazů mimořádných výhod vydaných před rokem 2012 nebo průkazů osob se zdravotním postižením vydaných dle předpisů platných v letech 2012-2013 na průkazy osob se zdravotním postižením dle podmínek účinných od 1. 1. 2014, a to bez »nařízení řízení« včetně posuzování zdravotního stavu, který jinak k vydání tohoto průkazu platná právní úprava vyžaduje. Klub KSČM návrh podpořil.

* Novela zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

Poslanecký návrh zákona (mimo KSČM), schváleno jako 127/2015 Sb.

Snaží se o nápravu skutečností, že přijetím zákona o dětských skupinách se zamezilo působení subjektů, které ze své podstaty nebo finančních či jiných důvodů nemohou kritéria zákona splnit (např. lesní školky, nízkoprahová zařízení, dětské kluby). Samotná poslanecká předloha však byla zpracována nekvalitně a po přijetí poslaneckých návrhů, které ještě více snížily hygienické standardy, nemohl klub KSČM tuto novelu podpořit.

* Novela zákoníku práce

Vládní návrh zákona (MPSV), nyní v Senátu, zařazeno na pořad 10. schůze Senátu

Řeší navrácení hmotněprávní úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání, obsažené dočasně v přechodných ustanoveních zákoníku práce, zpět do části jedenácté tohoto právního předpisu. Mimo to však zrušuje platný, ale neúčinný zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců zaměstnavatelem a s tím i datum systémové změny převodu pojištění ze dvou privátních pojišťoven na Českou správu sociálního zabezpečení. S tímto řešením má klub KSČM problém, na který sněmovnu upozornil, ale návrh, který je pro zaměstnance příznivý, nakonec podpořil.

* Novela zákona o důchodovém spoření

Vládní návrh zákona (MF), schváleno jako 163/2015 Sb.

Navrhl zastavení vstupu nových klientů do II. pilíře důchodového systému – důchodového spoření, což klub KSČM podpořil. Žel, předložena byla pouze část řešení, která ještě II. pilíř neruší, ale pouze omezuje (což vyřešily až dodatečné právní úpravy).

* Novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení

Poslanecký návrh zákona (jen KSČM), nyní v 1. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Předkládá zrušení stropů na pojistné na sociální zabezpečení, což vychází z legislativního plánu klubu KSČM.

* Novela zákoníku práce

Poslanecký návrh zákona (jen KSČM), nyní v 1. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Předkládá zrušení třídenní karenční lhůty – neproplácení náhrady mzdy, platu či odměny v prvých třech dnech nemoci, což vychází z legislativního plánu klubu KSČM.

* Novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení

Vládní návrh zákona (MPSV), nyní ve 2. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Navrhuje předávání informací z informačních systémů státu pro potřeby Evropské komise v souvislosti s dotačními programy. Jejich poskytnutí je vázáno na poskytnutí finančních prostředků na operační programy. Klub KSČM návrh podporuje.

* Novela zákona o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Vládní návrh zákona (MPSV), nyní ve 2. čtení

Zpřísňuje bezpečnostní předpisy pro odvětví stavebnictví, kde je nejvíce úrazů a smrtelných úrazů. Klub KSČM návrh podporuje.

* Novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Poslanecký návrh (jen KDU–ČSL), nyní v 1. čtení

Přináší návrh Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP), který neuspěl při vyjednávání s MPSV. Jde především o problémy s nákupem motorového vozidla pro zdravotně postižené děti. Klub KSČM stanovisko k tomuto tisku ještě neprojednal.

* Novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Poslanecký návrh zákona (jen KDU-ČSL), vzat zpět před projednáváním

Souvisel s předchozím návrhem NRZP a řešil výši příspěvku – dávky. Klub KSČM stanovisko k tomuto tisku nestačil projednat.

* Vládní novela zákona o ukončení důchodového spoření

Vládní návrh zákona (MF), nyní v 1. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Navrhuje zrušení důchodového spoření a vypořádání účastníků tohoto 2. pilíře. Návrh koresponduje s volebním programem KSČM, avšak klub KSČM stanovisko k tomuto tisku ještě neprojednal.

* Vládní novela zákona o ukončení důchodového spoření

Vládní návrh zákona (MF), nyní v 1. čtení, navržen na pořad 29. schůze sněmovny

Předloha technicky upravuje znění souvisejících zákonů s předchozím sněmovním tiskem. Klub KSČM stanovisko dosud neprojednal.

* Vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku důchodcům

Vládní návrh zákona (MPSV), nyní v organizačním výboru

Jde o jednorázový paušální příspěvek z přebytku plánovaných výdajů státního rozpočtu, tzv. vánoční přilepšení k prosincovým důchodům ještě v tomto roce v hodnotě 600 Kč. Koalice tak rozhodla namísto ČSSD navrhovaného každoměsíčního navýšení valorizace od ledna 2016 o dalších 100 Kč. Tento příspěvek tak nebude mít vliv na výši dalších valorizací. Klub KSČM stanovisko k tomuto návrhu zatím neprojednával.

* Novela zákon o sociálních službách

Poslanecký návrh zákona (mimo TOP 09), nyní na vládě

Vrací znění zákona do doby před změnami provedenými v rámci tzv. úsporných balíčků. Vzhledem k současnému platnému znění mnoha osobám pobírajícím tuto dávku byl příspěvek snížen, nebo odebrán, a to nikoliv proto, že by se změnil, tedy zlepšil jejich zdravotní stav. Poslanci KSČM jsou spolupředkladateli tohoto návrhu.

* Novela zákon o státní sociální podpoře

Poslanecký návrh zákona (jen TOP 09), nyní na vládě

Rozšiřuje alternativně rodičovskou dovolenou i na prarodiče, ruší (zvyšuje) paušálně stanovenou nejvyšší hranici měsíčního rodičovského příspěvku (dosud 11 500 Kč), snižuje věkovou hranici dítěte (ze dvou na jeden rok) a zvyšuje maximální počet hodin pobytu v dětském zařízení (ze 46 na 92 hodin) pro nárok na rodičovský příspěvek. Návrh je přizpůsoben potřebám vysokopříjmových rodičů. Klub KSČM stanovisko k návrhu ještě neprojednával.

Jan STERN