Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální služby pro seniory se rozrůstají

 

 

Z regionů

Jihomoravský kraj zřídil 27 příspěvkových organizací poskytovaných sociálních služeb. Mají 3111 lůžek v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem pro osoby se zdravotním postižením, obvykle stařeckou demencí. Této nemoci v populaci trvale přibývá.

Kraj má ve své péči polovinu všech těchto pobytových zařízení na jihu Moravy. Jeho samospráva (nikoliv jen rada kraje jako v jiných regionech) se v programovém prohlášení zavázala, že v těchto zařízeních bude pečovat o kvalitu služeb. Pátý rok postupuje v plánu v každém okrese postavit nový domov pro další asi stovku seniorů, zvláště pro lidi ve špatném zdravotním stavu.

Vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu v Brně Martin Petřík uvedl, že přes neplánovaný úbytek peněz na investice kraj zatím postavil z tohoto plánu nový pavilon DPS pro zejména dementní seniory v Zastávce Brna. Stejný počet jich přibyl v Seniorcentru v Blansku a 60 nových lůžek v Kyjově. Nový domov se staví v Újezdu u Brna s dalšími 100 lůžky z úvěru EIB v předpokládané ceně zatím 144 milionů Kč. Snem zastupitelů je realizovat co nejdříve Domov pro seniory v Brně v Tomešově ulici s 220 lůžky, ten ale vázne na nedostatku volných peněz.

Předseda klubu zastupitelů KSČM Jihomoravského kraje Stanislav Navrkal doplnil, že 200 milionů Kč určených na zařízení v Tomešově ulici kraj loni použil na nezbytné dofinancování stavby nové krajské nemocnice ve Znojmě. To proto, že ve Znojmě se nepodařilo prodat areál nemocnice staré. V plánu má kraj do budoucna stavby domovů pro seniory ještě v Ivančicích, Hustopečích, Miroslavi a Bučovicích. A to dle stavu financí k dispozici a v pořadí dle rozhodnutí zastupitelstva.