Jdi na obsah Jdi na menu
 


Solidaritu ano, ale ne s viníky!

 

 

 

Požadavek západních států, aby Česká republika byla solidární a přijala větší množství uprchlíků z Afriky a Blízkého východu, označil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip za nestoudný. Komunisté vyznávají ideu solidarity, ale nikoli solidarity se státy, které tento exodus zavinily, zdůraznil Filip na sobotní Slavnosti Haló novin na pražském Výstavišti.

»Solidarity se na nás dožadují ti, kdo v koloniálním období tato dnes rozvrácená území vysáli, a když mají dnes platit náklady, chtějí je platit po nás,« upozornil Filip a poukázal na to, že o solidaritě dnes mluví i státy, které dokonce ještě nedávno území, z nichž prchají statisíce lidí, bombardovaly - s neokloloniálními ambicemi. »Když vyznávají individualismus a zisk, jak to, že tak najednou chtějí solidaritu? My můžeme být solidární, ale jen s těmi, kdo rovněž vyznávají solidaritu, a to po celý život. Ne s těmi, co ji objevili teprve poté, co zjistili, že ten, koho okradli, jim dělá potíže,« uvedl Filip. Odmítl přitom kritiku, která se ze Západu snáší na hlavu maďarské vlády. »Politicky je nám maďarská vláda samozřejmě vzdálená. Ale v této chvíli nečiní nic jiného, než že brání společnou hranici schengenského prostoru, tedy plní úkol, na který ti, co ho kritizují, rezignovali,« řekl Filip a naopak poukázal na iracionální chování německé kancléřky Angely Merkelové, která jeden den všechny uprchlíky do Německa zve a druhý den obnovuje hraniční kontroly a volá, že to Německo samo nezvládne. Čímž jen krizi přiživuje a vyvolává stále větší chaos.

Problémy se mohou prohlubovat

Podle Filipa musí Česká republika v současné migrační krizi trvat na řešení příčin a na pomoci přímo v místě vzniku problému a migrační vlny. Varoval také, že současné problémy se mohou ještě prohlubovat. »Budeme důsledně požadovat mírová řešení v Sýrii, v Libyi, ale i na Ukrajině a v dalších státech, které nadnárodní kapitál rozvrátil. Jen to je řešení,« zdůraznil Filip. A dodal, že je rovněž pravděpodobné, že »současné procesy někdo organizuje pro své ekonomické zájmy«.

Filip vyzval k tomu, aby si Češi a Evropané, pod tlakem přívalu uprchlíků, nedali namluvit, že klíčovým sporem dneška je spor křesťanství a islámu. »Každá restaurace starých poměrů restauruje také staré problémy. Je logické, že restaurace kapitalismu s sebou přinesla i návrat ke starým dogmatům, schématům, konfliktům - i návrat náboženských válek,« řekl Filip a zdůraznil, že logika těchto válek zmizí, když lidé odmítnou restaurační logiku. Skutečně racionální analýza problémů je schopná ji překročit. Této analýzy je podle Filipa dialektický a historický materialismus schopen a je úkolem autentické levice, aby ji provedla a společnosti nabídla právě v této chvíli. »Naše myšlenka je základem, který může překonat spory dnešního světa. Přes dogmata lidé nevidí skutečný společenský život. Proti těmto dogmatům a víře nabízíme rozum a ověřování. Racionální, ověřitelná, poznatelná vysvětlení společenských procesů,« řekl Filip. Racionální analýza je podle něj také to jediné, co může rozpustit a překonat strach, který naši zem i celý kontinent dnes zachvátil. »Strach je způsob života, který nám brání hledat skutečná řešení,« prohlásil předseda ÚV KSČM.

Psát pravdu

V této chvíli a s těmito úkoly podle Filipa zesiluje role Haló novin. »Právě dnes je důležité, aby objasňovaly historické skutečnosti i současné dění. Aby se neodchýlily od zkoumání reality. Aby psaly pravdu. Pravdu ověřitelnou, na kterou si lidé mohou sáhnout. Pravdu, která osvobozuje,« uvedl Vojtěch Filip na slavnosti, která byla Haló novinám tradičně věnována. »Jsem rád, že je neztrácíme, jsem hrdý, že jsme vlastní noviny udrželi,« uvedl Filip, podle nějž Haló noviny zvládají úkol být objektivní tribunou levice.

Za tato slova přímo na tribuně poděkoval i šéfredaktor Haló novin a generální ředitel jejich vydavatele Petr Kojzar. Připomněl, že Haló noviny již brzy oslaví 25 let své existence a v duchu oslav čtvrtstoletí se nesla i celá slavnost, která přilákala na Výstaviště spousty lidí.

Jako každým rokem ji pořádal KV KSČM Praha, za něj na tribuně i v diskusním stanu promluvila jeho předsedkyně a poslankyně sněmovny Marta Semelová. Ani ona se nevyhnula tématu migrační krize. »Řešit tento problém lze jen tam, kde má kořen. Lék je jednoduchý - zastavit válčení,« uvedla Semelová, která upozornila, že to byly především Spojené státy americké, které rozpoutaly většinu konfliktů, kvůli nimž dnes Evropu zaplavují miliony uprchlíků. I kvůli tomu by si Česká republika neměla nechat vnutit logiku, že je povinna přijímat uprchlíky z humanitárních důvodů. »Česká republika není na takovouto vlnu uprchlíků připravena. Uprchlíků, kteří mají jiné hodnoty, jinou tradici. Kteří mohou přinést různé nemoci. Kteří bezpochyby způsobí řadu problémů sociálních či vzdělávacích,« uvedla Semelová, jež uvedla i konkrétní příklad: nedávno navštívila školu, kde již dnes je třetina žáků-cizinců, kteří neumějí dobře česky. »Učitelé mi řekli, jaká je skutečnost: naprosto si nevědí s těmito žáky rady,« varovala Semelová, která v minulých letech slavnost na Výstavišti uváděla, avšak letos předala žezlo mladým kolegům - Ludvíku Šuldovi a redaktorce Haló novin Heleně Kočové.

Slavnost letos navštívila také řada dalších představitelů KSČM, s občany diskutovali 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, místopředseda Jiří Dolejš, poslanci Stanislav Grospič či Josef Šenfeld, europoslanec Miloslav Ransdorf a také člen Výkonného výboru ÚV KSČM a předseda Krajského výboru Jihočeského kraje Petr Braný.

Cena Filipu Zachariašovi

Novinářskou cenu Jana Švermy udělovanou Spolkem českých novinářů letos převzal Filip Zachariaš, a to především za své komentáře v Haló novinách. Uvedl, že si moc váží toho, že může převzít cenu pojmenovanou právě po národním hrdinovi Janu Švermovi, který je dnes bohužel více uznáván ve světě než doma. Návštěvníky slavnosti pozdravil i nositel Ceny generálního ředitele společnosti Futura Radovan Rybák, který ji převzal již před pár týdny na tradiční slavnosti pod Kunětickou horou. Na Výstavišti přítomným zazpíval několik písní ze svého alba, které vydalo nakladatelství Futura. Spolu s ním se o dobrou zábavu starali i zpívající spisovatel Richard Sacher, skupina Karel Gott revival Morava, Cimbálová muzika Kyjovsko a mladý bubeník Zdeněk Buš.