Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spravedlnost

9. 7. 2015

 

 

Jisté americké učitelce se povedlo něco, o čem se mnoha pedagogům jen sní. Podařilo se jí, aby její prakticky dospělí studenti milovali školu. Bohužel ale pro ni tak učinila metodami, které v demokratickém světě nemají místo. Třicetiletá učitelka angličtiny Jennifer Fichterová totiž se třemi svými sedmnáctiletými studenty měla poměr. Nic naplat, že si žádný z nich nestěžoval (ještě aby ano), všichni kluci do toho šli, což není velké překvapení, dobrovolně a rádi.

 

 

 

Bohužel pro ni stalo se tomu na Floridě, tedy na prudérním americkém jihu, byť ne že by sever byl o mnoho tolerantnější. Učitelka tedy místo před nějakou disciplinární komisi šla rovnou k soudu…

Soudily ji přitom ty Spojené státy, které otevřeně spolupracují s režimy, jež povolují sňatky s dvanáctiletými dívkami, kde mnohoženství je považováno za ctnost a kde za znásilnění bývá odsouzena a navždy zatracena oběť. Ty Spojené státy, které ostře odsoudily trest pro Pussy Riot v Rusku za to, že vyváděly na veřejnosti a ve svatostáncích takové prasárny, které se mi zde ani nechce popisovat.

Nejvíce zarážející je ovšem na celé záležitosti výše trestu. Jestliže Pussy Riot dostaly dva roky, přičemž jedné z obžalovaných byl později trest ještě snížen, Fichterová přišla o místo učitelky a má doživotní zákaz učit na škole, což se samo o sobě zdá být vcelku adekvátní, pochopit by se jistě dala i nějaká ústavní léčba, jenže ono to došlo mnohem dál. Když norský fanatik Anders Breivik zabil celkem 77 lidí, z toho většinou dětí, soud mu vyměřil celých jednadvacet let ve vězení, které ale v norských podmínkách vypadá spíše jako nějaký hotel. Fichterová také zamíří do vězení, do amerického vězení, což zrovna procházka růžovým sadem nebude – a má v něm strávit celých 22 let!

V životě by mě nenapadlo, že v demokratickém světě může být sex s téměř dospělými studenty brán jako větší zlo než jejich masové zabíjení, ale očividně tomu tak je. Naši kavárenští lidskoprávní aktivisté se dovedou pohoršovat nad kde čím, tak proč nyní mlčí?

Tomáš CINKA