Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát nebo firma? Babišovi je to fuk!

17. 6. 2016

 

Ideál ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je, aby u něj museli všichni žebrat o peníze. Ale tak to ve veřejné správě nechodí. O veřejných penězích se rozhoduje veřejně a kolektivně. Jak ve vládě, tak v parlamentu. On si stále plete stát a soukromou firmu.

V reakci na Babišova slova ohledně státního rozpočtu to řekl místopředseda ÚV KSČM, člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš. »Pan Babiš si znovu a neustále plete veřejný sektor a stát se soukromou firmou. A pokud jde o jeho škrtací ambice, posouvá se tímto uvažováním ke svým pravicovým předchůdcům,« dodal komunistický poslanec. Babiš totiž řekl, že ANO bude hlasovat proti rozpočtu 2017, pokud schodek překročí 60 mld. Kč, se kterým počítá koaliční dohoda. Naznačil také, že rozpočet by mohl být jednou z příčin vypovězení koaliční smlouvy. Ve vládě však hodlá zůstat.

»Budu hlasovat proti, když by bylo víc než 60 miliard deficitu… a hnutí ANO bude hlasovat se mnou, bude provizorium, na to vám můžu podat ruku,« řekl Babiš DVTV. Ve vládě by však ANO zůstalo. »Proč bych odcházel? Já budu v provizoriu a všichni budou chodit za mnou a já budu rozhodovat a oni budou chodit s čepicí,« dodal.

Spor o květnovou verzi návrhu státního rozpočtu předcházel sporu o reformu policie. Jádro sporu je na rozdíl od sporu o policii podle Dolejše alespoň věcné. »Ministři, kteří nejsou v ANO, měli některé požadavky, které vláda většinově přehlasovala. A ministr financí to těžce nesl,« míní Dolejš. Základní čísla rozpočtu, tj. příjmy, výdaje a saldo, jsou základní bilanční úvaha, která však stojí do jistého okamžiku na číslech - než začnou být naplňována, virtuální. Vychází z určitého předpokladu ekonomického růstu a úspěšnosti finanční správy při vybírání daní. Takže se podle Dolejše lze bavit o tom, do jaké míry bilance státního rozpočtu z května bude »odpovídat realitě nebo číslům, která budeme mít ve sněmovně na podzim. Věci se ještě mohou do října, kdy návrh rozpočtu dostaneme, vyvíjet,« prohlásil.

Babiš by chtěl rozhodovat sám

Pokud budou mít zejména resorty, které mají určité sociální potřeby, ale i resorty, které by více přispěly k ekonomickému růstu, některé požadavky, lze je ve struktuře rozpočtu zbilancovat. Jednoduše řečeno - když někde přidám, jinde uberu, připomněl Dolejš.»Takže argument, že se nesmí s ničím hýbat, nesedí. Je možné sáhnout do struktury. Debata však souvisí s tím, že ministr nechce, aby kdokoli do struktury sahal. To by si pak mohl samovládcovsky rozhodovat, a nemuselo by to být ve vládě, natož ve sněmovně, která má také kompetence provádět změny v rozpočtu. Takže repasovaná koalice, o které se začíná mluvit, bude silná přetlačovaná o citlivá místa. Jedno z nejcitlivějších budou veřejné finance,« zdůraznil pro náš list Dolejš.

Ministři mají o rozpočtu jednat znovu příští týden, ve středu debatu odložili. Ministerstvo financí předpokládá v prvním návrhu schodek 48,5 mld. Kč. Upozorňuje zároveň, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 mld. Kč tak, aby byla dodržena koaliční dohoda. »Nechci předjímat, uvidíme, jak to dopadne s rozpočtem,« řekl Babiš. Vypovězením koaliční smlouvy hrozil tento týden už kvůli sporné policejní reformě. Přestože ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodnutí o policejní reorganizaci ve středu podepsal, ANO nakonec dohodu nevypovědělo. Oznámilo, že chce jednat o její nové formě.