Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stav legislativy v ČR je nevábný

Zleva Josef Augustin, Jiří Dolejš a Zuzka Bebarová Rujbrová. FOTO - Josef ŠENFELD

 

 

Koordinace legislativních aktivit na všech stupních bylo téma sobotní pracovní porady krajských zastupitelů zvolených za KSČM, členů výborů a komisí v budově ÚV KSČM v Praze.

Cílem setkání, jak v úvodu řekl místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš, bylo sjednocení postupu při plnění aktuálních úkolů KSČM v krajských zastupitelstvech a PČR a vzájemná výměna zkušeností. »Nastává poločas, ne rozpadu, ale budování nových krajů. A KSČM v tom má nemalý podíl,« uvedl Dolejš.

Poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová (jedna ze čtyř zástupců sněmovny - dalšími byli Marie Pěnčíková a Josef Šenfeld, oba jsou zároveň krajští zastupitelé) připomenula cestu legislativních návrhů parlamentem přes prezidenta až k jejich platnosti. »Navrhovat zákony je i v pravomoci krajů. To, že je Nečasova vláda shazovala pod stůl, je jedna věc. Ale teď se otevírá prostor. Nechci v tomto dnešním složení učit orly létat, ale musíme si uvědomit, že zastupitelé v obcích a městech jsou v ještě těžší situaci. Uvítala bych určení kontaktní osoby ke zprostředkování informovanosti mezi všemi třemi skupinami - tedy poslanci, krajskými zastupiteli a těmi v obcích a městech,« řekla Bebarová Rujbrová.

Člen odborné komise ÚV KSČM pro legislativu a lidská práva Josef Augustin nastínil navrhovaná opatření na podporu koordinace legislativních aktivit a zhodnotil stav legislativy v ČR. »Je nevábný. Za dobu jedenácti vlád se vystřídalo čtrnáct předsedů Legislativní rady vlády. V poslední době bylo vydáno třináct změn legislativních pravidel vlády,« shrnul Augustin. Vyzval k podávání návrhů na nové členy komise, což Dolejš rozšířil na celé odborné zázemí.

Legislativní plán Moravskoslezského kraje představil člen Rady kraje Karel Kuboš. Dodal, že zadali provedení analýzy rozpočtového určení daní, jehož současným stavem se cítí být jako kraj diskriminováni. Podnětů je mnoho

V následné diskusi zastupitelů a přizvaných hostů proběhla výměna zkušeností a byly předneseny některé legislativní návrhy. Středočech Pavel Posolda upozornil na témata školství, veřejné zakázky a regionální zdravotnictví. Otakar Ruml (Královéhradecký kraj) se věnoval problémům kolem nevykoupení pozemku u dálnice D11, těžby břidličných plynů a připomenul úspěchy v sociální ochraně dětí. Miroslav Gerec (Olomoucký) kritizoval zdanění výsluhových příspěvků vojáků a policistů, zejména v případech, kdy zůstanou jediným příjmem.

Ladislav Drlý (Ústecký) připomenul, že sotva se jim podařilo znovu rozjet operační program, spláchla je povodeň. »Dočerpání europeněz ohrožuje v plánovaných komunikacích to, že vedou přes pozemky, které mají být darovány církvím,« naznačil další možný okruh legislativních aktivit. Helena Vrzalová z Vysočiny si postěžovala, že přes obsazení pozice předsedy legislativní komise Drahomíren Oulehlou, si návrhy z této komise nakonec přivlastní ČSSD. V podobném duchu mluvil i Lubomír Ledl z Prahy: »Jsme v zastupitelstvu jen tři, a tak musíme spolupracovat s někým, kdo pak slízne smetanu.« Těžkou situaci v Libereckém kraji přiblížil Josef Vondruška. Jihomoravský zastupitel Pavel Březa zmínil významnou roli Asociace krajů ČR v legislativním procesu. Plzeňský zastupitel Josef Plachý vyzdvihl významu právních poraden v sídlech okresních výborů.

Problémů kolem legislativy je tedy mnoho a práce bude jistě náročná. Na dalším řešení se budou »legislativci« dále scházet.