Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štefek: Podporovat pod cenou prodané nemocnice je lumpárna. Přispívat jim rozhodně nebudeme

 

Se Zdeňkem Štefkem, lídrem kandidátky komunistů ve Středočeském kraji, jsme se bavili o zdravotnictví, nekrajských nemocnicích i pomoci malým obcím, ale také o skandálech současného vedení kraje. Jaké jsou jeho plány na příští roky?

ane Štefku, většinu volebního období jste v podobné pozici jako je KSČM na vládní úrovni - tedy podporujete koalici ANO a ČSSD. Mohli jste tedy prosadit některé vaše plány?
Toto volební období bych rozdělil na dvě části - v první jsme byli v opozici a vládla tady pravicová koalice. V té době jsme jen mohli kritizovat některé kroky, což samozřejmě nebylo nic platné a koalice zrušila mnohé z našich priorit, které jsme naplňovali v minulosti. Šlo třeba o žákovské jízdné nebo proplácení pohotovostních poplatků. Tahle koalice ale vydržela jen rok a pak se rozpadla. Stáli jsme před otázkou, co dál. Byli jsme osloveni, jestli bychom nepodpořili menšinovovu koalici ANO a ČSSD. Na to jsme nakonec přistoupili a tuto podporu jsme podmínili sedmi programovými prioritami. Další naše programové body jsou navíc i v programovém prohlášení Rady kraje. Nejsme tedy členy Rady, ale jsme do Rady přizváváni a své postoje k projednávaným bodům můžeme vyjádřit. Pokud se nám něco opravdu nelíbí, máme možnost to řešit dalšími kroky, třeba přes politická jednání.

A ta politická jednání vedla k nějakému řešení?
Důležitá určitě byla, protože jsme logicky měli v řadě otázek jiné postoje. Ale priority jsou z velké části plněny a splněny. První prioritou bylo žákovské jízdné. Původně šlo o to, aby žáci a studenti, kteří jezdí do školy po Středočeském kraji, měli cestování zdarma. To se podařilo nakonec rozšířit a neplatí to tedy jen pro žáky a studenty, ale i pro seniory nad 65 let. Byl tam problém s podmínkami ze strany ministerstva dopravy, takže jsme program museli upravit tak, že je jim například měsíční kupon proplácí zpětně. Ten si koupí a pak s potvrzením školy jej pošlou na Středočeský kraj. Nejde ale o jednorázové jízdné.

Dobře - děti a senioři jezdí zadarmo. Kdo a odkud to tedy platí?
Platí to kraj ze svého rozpočtu a žádné problémy nejsou. Vnímáme to jako příspěvek k dostupnosti i vzdělávací soustavy či jako podporu veřejné dopravy.

Ve středních Čechách jsou nejen krajské, ale i soukromé nemocnice. Budete je chtít podporovat?
Chceme rozvíjet nejenom páteřní nemocnice, ale vidíme, že řada míst se s nedostatkem zdravotních služeb potýká, zejména v místech, kde byla zařízení zprivatizována. Chceme to řešit a budeme usilovat o zajištění chybějících služeb vlastními silami. Podpoříme i ordinace lékařů a pohotovosti. Rozhodně ale nechceme podporovat soukromé nemocnice. Některé jsou i součástí nadnárodní společnosti, která má větší rozpočet než celý kraj.  Byla by to lumpárna podporovat dále soukromé nemocnice, které byly prodány za vlády ODS hluboko pod cenou a tím byly tunelovány veřejné zdroje. Teď žádají ještě o další prostředky? Ne.

Odkaz na celý rozhovor https://www.ctidoma.cz/politika/kandidat-na-hejtmana-stefek-podporovat-p...

Autor: 
Zdeněk Štefek, stínový ministr kultury za KSČM a vedoucí kandidát do Zastupitelstva Středočeského kraje
Zdroj: 
ctidoma.cz