Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stydím se za takovou vládu

14. 4. 2014

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu a Vlasteneckého fóra Ing. Jaroslav Vodička se 28. března 2014 obrátil na předsedu vlády Bohuslava Sobotku otevřeným dopisem. Připomíná, že díky obětem války a nacistické perzekuce žijeme na svém historickém území, které mělo být jednou provždy osídleno Němci. Český národ měl být vyhuben a všechny kroky okupantů k tomu směřovaly.

 

 

 

Rozhořčený údiv veřejnosti a bouři nesouhlasu, píše v dopise, proto vyvolala slova ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, že v protektorátu se toho zas tolik nedělo, že o odsunu Němců z Československa po druhé světové válce si myslí to nejhorší, že má trvalý pobyt v Německu a německá kultura je ta skutečná kultura. Členem vlády České republiky je Daniel Herman, funkcionář sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Nevím, zda předseda vlády učiní kroky k očistě vlády (svojí písemnou interpelací podanou 31. března jsem jej vyzvala k odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové), ale to by musel začít ve vlastních řadách – Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí, na webu ČSSD dojemně popisuje atmosféru 63. sudetoněmeckých dnů v Norimberku, kterých se v květnu 2012 zúčastnila. Tím fakticky podpořila platný program landsmanšaftu, v němž jsou zcela nepokrytě vyjádřeny požadavky na návrat majetku, odškodnění a na opětovné odtržení českého a moravského pohraničí od naší republiky a jeho připojení k Německu.

Setkání s představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu se dostala už i na půdu Poslanecké sněmovny, kde se s jejich představiteli sešli místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr kultury Daniel Herman a další. Za měsíc si budeme připomínat 69 let od konce války, na pietních aktech se tradičně ukážou reprezentanti vlády, v projevech budou deklarovat svoji úctu k obětem války a druhého odboje… A klidně se při tom postaví vedle Jaroslava Vodičky a dalších představitelů odbojářů, kterým svými výroky a činy plivou do tváře. Stydím se za takovou vládu.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu (KSČM)