Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svaz pacientů vítá návrh KSČM na zrušení zdravotnických poplatků

20. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Grémium Svazu pacientů ČR uvítalo návrh poslanců KSČM jako cestu k urychlení realizace slibů vládní koalice, že zruší takzvané regulační poplatky ve zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že vybírání těchto poplatků je v rozporu s ústavním pořádkem a platnými mezinárodními zákony, měly by být zrušeny co nejdříve. Proto nás překvapilo, že nejen ministerstvo financí, ale i ministr Němeček hledá záminky, pomocí kterých by jejich zrušení zpochybnil. Informoval nás prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

»Odpůrci zrušení poplatků poukazují na to, že poplatky budou chybět jako část úhrady za zdravotní péči, a nedbají Ústavou zakotvené zásady, že tato péče se hradí cestou veřejného zdravotního pojištění, tedy solidárně a ne individuálně, jako tomu je u poplatků,« uvedl Olejár.

Dále se podle něj dovolávají toho, že stávající vládní koalice chce ponechat poplatek za pohotovost. »Místo toho by měli uznat, že tento poplatek je, ještě více než ostatní poplatky, zcela v rozporu se vším, navíc i se zdravotnickou osvětou, a každý pohotovostní lékař by měl být řádně placen z jiných zdrojů a nanejvýše by měl konstatovat, že návštěva byla bezdůvodná,« zmínil dále Olejár.

Prezident Svazu pacientů dále soudí, že kritizovat návrh jenom proto, že pamatuje na limit u doplatků za léky a není přitom přesný v terminologii, je docela scestné. »Vždyť tento problém by vůbec neexistoval, kdyby se správně realizoval platný zákon o úhradách léků,« uvedl. Tam je ve spleti ustanovení také vyjádřeno, že lék, který u dané indikace nemá rovnocennou alternativu, může být v tomto případě plně hrazen, i když by to podle pravidel o referenčních úhradách nenastalo. Ovšem, které léky a v jakém indikačním omezení to jsou, nikdo systematicky nezjišťuje, to dělala dávno zrušená Kategorizační komise pro léky, uzavřel Olejár.

Svaz pacientů proto žádá, aby ministerstva i celá vláda zkontrolovaly své postoje a uvedly je v této věci do souladu s právním řádem České republiky, čímž prospěje také pacientům.