Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svět kolem nás

26. 10. 2014

 

 

Jedno procento obyvatel vlastní polovinu bohatství na naší zeměkouli. V řeči čísel to jsou triliony, tedy jednotky, které si neumím ani představit. Co si však umím vybavit, je to, že pár rodinných klanů a dalších miliardových boháčů ovládá majetkově většinu světa. Tato sociální disproporce mezi úzkou skupinou a stamilionovou armádou chudých obyvatel prakticky ve všech částech naší planety a každodenní boj o přežití musí nutně vést k sociálním nepokojům a stále větším vzdorům proti této nerovnosti a nespravedlnosti. Nevím, kdy dostoupí naštvání chudiny vrcholu a v kterých částech světa nastane boj za přerozdělení bohatství, ale moc dlouho už to trvat nebude. Nůžky se rozevírají stále více a rychleji…

 

 

 

Řeknete si v této souvislosti, že jeden ze symbolů této nerovnosti - alespoň v našich krajích - přece nemá šanci zastupovat občany v zákonodárném sboru a lidé ho volit nebudou. Ale ouha, miliardář Ivo Valenta se suverénně stal vítězem senátního klání na Uherskohradišťsku. Muž, jenž zbohatl na hazardu a neštěstí jiných, a současně člověk, kterému dokázal soud korupční jednání ve fotbale, vábil voliče na populistická hesla, jak bude podporovat svůj region Slovácko. Samozřejmě, že toto není v popisu práce senátora, a už vůbec to nelze v praxi provádět. Úloha Senátu a senátorů je někde jinde. Pan Valenta se prý nadále bude více zdržovat ve svém monackém bydlišti a obyvatelé Slovácka jistě brzy uvidí, jak často bude hájit jejich zájmy v horní komoře parlamentu. Nebo spíše pomáhat svému království hazardu.

A máme tady další událost, kde jde také o miliardové majetky. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou povolil obnovu řízení v dlouholetém sporu o zámek Opočno, o který usiluje dědička původních majitelů Kristina Colloredo-Mansfeldová. Učinil tak na základě nálezu Ústavního soudu, který její stížnosti vyhověl. Jde prý o výpis z Almanachu židovské šlechty, který dokazuje, že její babička byla Židovka, a nacisté tak zabavili opočenské panství z rasových důvodů a čs. stát neměl po válce postupovat podle Benešových dekretů. Takže už podle rodové kroniky neplatí, že gestapo členy rodu prohlásilo za nepřátele říše a majetek zkonfiskovalo.

Budiž, ale co když by nyní český stát argumentoval tím, že v době pobělohorské bylo panství Adamovi Trčkovi (zavražděn společně s Albrechtem z Valdštejna roku 1634) neprávem zkonfiskováno a císař ho dal Rudolfu Colloredovi a jeho bratrovi Hieronymovi do zástavy? O rok později už ho měli v dědičném držení. Samozřejmě, že za babku, lépe řečeno za vojenské zásluhy a loajalitu k habsburskému trůnu.

Svého času patřil Rudolfovi také barokní palác na Malé Straně v Praze, kde dnes sídlí ambasáda USA. Což takhle kdyby Kristina usilovala také o vydání této nemovitosti s terasovitou zahradou… Bratranci Jeromovi patří zámek Zbiroh a Dobříš. A Opočno je velkým lákadlem. Potom už by Colloredo-Mansfeldové jistě patřili mezi to jedno procento ovládající polovinu světového bohatství.

Vladimír SLOBODZIAN