Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svět se dostal na pokraj války

ILUSTRAČNÍ FOTO - abcnews.go.com

 

 

Čeští politici se shodují, že je nutné důkladně vyšetřit čtvrteční pád letadla na Ukrajině, které bylo s nejvyšší pravděpodobností sestřeleno.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by ukrajinská vláda a separatisté na východě země měli uzavřít příměří, aby bylo možné vyšetřit příčiny čtvrtečního leteckého neštěstí, při němž zahynulo téměř 300 lidí. Sobotka doplnil, že mnohé indicie nasvědčují tomu, že byl letoun sestřelen. »Pokud se prokáže, že šlo o sestřelení letounu, pak je to nepochybně teroristický čin a pachatelé tohoto teroristického činu by měli být vypátráni, dopadeni a odsouzeni,« řekl.

»Požadujeme především vyšetření celé tragické události,« přidal se šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na jakákoliv stanoviska, například o případném zpřísnění sankcí vůči Rusku, jsou podle něj potřeba nezvratná fakta. Skeptický k výsledkům vyšetřování je ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle něhož se těžko někdy stoprocentně vysvětlí, kdo za útokem stál.

»Zásada cui bono (komu ku prospěchu) zcela jasně říká, že největší škodu ze sestřelení by měli separatisté - nemá to tedy pro mne z dostupných informací logiku,« připomněl předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura a dodal, že separatisté podle jeho informací nemají potřebnou techniku, kterou ale mají Ukrajina a Rusko. »Rusové potřebují ze všeho nejméně jakýkoli skandál, a naopak se snaží vystupovat či vypadat na maximum odpovědně,« míní také. »Ukrajinská strana naopak tlačí na maximální tvrdost řešení a každá záminka - tedy terorismus - je pro ně výhra,« uzavírá Okamura.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip připomněl, že se svět dostal na pokraj války především kvůli americkým zájmům. Vyzval proto amerického prezidenta Baracka Obamu, aby »zastavil válečnickou rétoriku« a pomohl ke snížení napětí v této části Evropy. »Evropa nemůže a nesmí být válčiště USA a ostatního světa,« poznamenal s tím, že občanům je třeba nabídnout skutečný mír a mírové řešení všech konfliktů.

Podle místopředsedy ÚV KSČM Jiřího Dolejše je pak do budoucna nejdůležitější otázkou, jak dosáhnout odzbrojení v regionu.

Jiní ale už začínají řinčet zbraněmi. Například kdyby se podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) ukázalo, že za pádem stroje stojí separatisté, musí přijít tvrdý zákrok mezinárodního společenství.

(cik)

Komentář k tématu najdete v kategorii PUBLICISTIKA, buď v tištěných sobotních Haló novinýách, anebo na našem webu.