Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tendr na dostavbu Temelína zrušen

11. 4. 2014

FOTO - sps-tabor.cz

 

 

Energetická společnost ČEZ ve čtvrtek zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Firma to oznámila všem uchazečům. Rozhodnutí ČEZ předcházela i komunikace s vládou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Vláda už dříve odmítla dát státní garance, podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše je bez nich dostavba elektrárny v současné době nemožná. Hodnota zakázky se odhadovala na několik set miliard korun. Beneš uvedl, že od roku 2009, kdy byla veřejná zakázka vyhlášena, do dneška prošel energetický sektor v Evropě turbulentním vývojem. »Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný, dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu,« dodal Beneš.

S jádrem se nekončí

Podle něho to ale neznamená, že firma v České republice končí s výstavbou jaderných zdrojů. »Nebezpečí, že do dvaceti let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem,« poznamenal šéf ČEZ.

»Samotné zrušení tendru je sice nepříjemné pro odložení data zahájení výstavby třetího a čtvrtého bloku, ale doufám, že nové vypsání výběrového řízení povede k dosažení lepšího výsledku zejména v otázce ceny a nejmodernějších jaderných technologií,« sdělil Haló novinám předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka má ČEZ na takové rozhodnutí právo. »Je to velká škoda pro české firmy. Zakázka století je dokázala spojit. Vznikly klastry, k jejichž vzniku jsme vyzývali a podporovali je. Řada firem také investovala značné prostředky a energii do přípravy,« dodal.

Rusové se soudit nebudou

Česko-ruské konsorcium MIR.1200 se nebude soudit s Českou republikou kvůli zrušenému tendru. Věří ale, že nový tendr bude vypsán dříve, než za pět let. České televizi to řekl mluvčí konsorcia Aleš Pospíšil. Konsorcium již dříve uvedlo, že do tendru vložilo stovky milionů Kč.

Podle Pospíšila byl celý ten tendr veden velice korektně a ČEZ měl podle smlouvy zřejmě právo tendr zrušit. Konsorcium MIR.1200 věří, že v brzké době vypíše ČEZ nový tendr. »Vycházíme i z rozhodnutí vlády, kde kategoricky bylo řečeno, že rozvoj jaderné energetiky je pro ni prioritou. Nyní se obrníme trpělivostí a budeme čekat na další postup,« řekl Pospíšil. Ten zopakoval, že investice konsorcia do tendru se vyšplhala na několik stovek milionů korun.

Američané zuří

Druhým účastníkem tendru byl americko-japonský Westinghouse. Velvyslanec USA v Praze Norman Eisen sdělil, že americká vláda je rozhodnutím ČEZ »hluboce zklamána«. »Jako blízcí přátelé a spojenci máme také obavy z toho, jaký signál toto může vyslat americkým a mezinárodním investorům,« dodal. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, ČEZ z tendru vyřadil již dříve s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že si umí představit nový tendr v menším rozsahu do pěti let. Podle Pospíšila je ale pět let příliš. Nepodaří se podle něj tak dlouho udržet pohromadě celý tým odborníků, který na přípravě tendru pracoval. Konsorcium MIR.1200 tvoří česká Škoda JS a ruské firmy Atomstrojexport a Gidropress.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.