Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tomu říkám kšeft

14. 8. 2015

 

 

Evropská komise schválila investiční pobídku poskytnutou Sobotkovou vládou korejskému výrobci pneumatik Nexen Tire. Prý proto, že na Žatecku, kde má být továrna postavena, nedosahuje životní úroveň průměru Evropské unie (to ostatně s výjimkou Prahy nedosahuje v Česku nikdo, což Brusel jistě ví).

 

 

 

Pobídka je to nemalá. Pro továrnu, která by měla zaměstnat asi tisíc, převážně manuálních dělníků, činí nezanedbatelných 3,2 mld. Kč. Přímá dotace miliardu, dalších čtvrt miliardy na vytvoření pracovních míst. Prorůstová a šetřící vláda (dle premiéra a správce státní kasy) tak fakticky zaplatí Korejcům za pracovní místo skoro 1,25 milionu korun. Zbývající dvě miliardy činí daňové úlevy a zlevnění pozemků pod budoucí továrnou.

Abych byl dobře pochopen. V podstatě nemám proti myšlence investičních pobídek nic. Chybí-li nám vlastní kapitál (což ovšem vyvrací vysoká likvidita českých bank) a nejsme-li schopni investovat formou PPP (společné investice státu se soukromým sektorem), může jít o dobrou věc. Například dvě miliardy korun na rozvoj Škoda Auto v Kvasinách, které jdou do výstavby infrastruktury. Avšak platit cizím firmám za vytváření pracovních míst?

Máme dost poznatků z automobilky v Nošovicích, v Kolíně a z mnohých dalších fabrik, často již zkrachovalých, že pobídky zahraničním investorům do tvorby pracovních míst jsou tou nejhorší investicí. Zatím (s několika málo výjimkami) vždy šlo o montážní či manipulační provozy (kontroverzní Amazon) s minimálními nároky na kvalifikaci obslužných profesí. Tato místa jsou navíc často obsazována zahraničními dělníky. Máme na to, pomáhat snižovat nezaměstnanost v Polsku či Slovensku?

Další problém je v tom, že charakter výrob podpořených pobídkami není takový, aby garantoval trvalý výrobní proces. Naopak lze předložit řadu příkladů, kdy původně solidní zahraniční partner v okamžiku zhoršení ekonomických parametrů přenesl výrobu dále na Východ. Naposledy např. Avia do Indie. Tomu sice nelze zabránit, nicméně jsem názoru, že součástí pobídky by mohl být závazek zahraničního investora, že bude-li chtít uzavřít továrnu, má Česká republika přednostní právo ji od něj odkoupit. Myslím, že by šlo o zcela korektní podmínku. Pokud by na ni zahraniční investor nepřistoupil, mohlo by to znamenat jistý varovný signál.

Ladislav ŠAFRÁNEK