Jdi na obsah Jdi na menu
 


TOP 09 opět dobyla VZP

1. 4. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Správní rada VZP v pondělí zvolila svým místopředsedou poslance TOP 09 Jiřího Skalického. Vliv pravice na rozdělování desítek miliard veřejných finančních prostředků tak zůstává, podle členky správní rady a stínové ministryně zdravotnictví Soni Markové (KSČM), zachován.

Volba místopředsedy se měla uskutečnit už na minulém jednání rady. Ovšem zatímco na jménu předsedy se členové rady shodli, k dohodě o obsazení funkce jeho zástupce nedošlo. Tento bod tak byl nakonec stažen z programu. Na křeslo místopředsedy si činilo nárok také hnutí ANO. To mezitím na základě politických dohod získalo funkci předsedy dozorčí rady a volba místopředsedy tak včera proběhla poměrně hladce. V tajné volbě jím byl zvolen Skalický. Komunisté tuto volbu kritizují.

»Strana, která dala českému zdravotnictví nejhoršího ministra označovaného za hrobaře našich nemocnic a lázeňství, opět získala díky nepochopitelné vstřícnosti současné vládní koalice důležitý post ve vedení největší zdravotní pojišťovny,« uvedla Marková. Je tak podle ní neuvěřitelné, že poté, co se ministr Heger snažil různými kontroverzními kroky znevěrohodnit VZP a znejistit jejích šest milionů pojištěnců, je to právě TOP 09, která získala pozici místopředsedy správní rady. »Vliv pravice na rozdělování desítek miliard veřejných finančních prostředků zůstává zachován! KSČM s tímto postupem zásadně nesouhlasí!« dodala Marková.

Co o úsporných opatřeních soudí předseda správní rady Jiří Běhounek (ČSSD) či ministr financí Andrej Babiš (ANO)? Čtěte útzerní tištěné Haló noviny.