Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí sazba DPH dohodnuta

Jiří Dolejš v parlamentu. Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Koaliční strany se ve středu v noci shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku.  Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Opatření bude znamenat několikamiliardový výpadek v příjmech státního rozpočtu.

K úvahám o případném dalším snižování nové, desetiprocentní sazby, se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vláda vrátí, až budou zavedena konkrétní opatření pro zlepšení výběru DPH.

KSČM není a priori proti zavedení třetí sazby DPH, žádá však po vládě komplexní pohled na daňovou problematiku - aby se opatření nestalo jen populistickým plácnutím do vody. »Stále nám schází skutečná koncepce daňové politiky. Očekáváme od vlády, že opatření v oblasti nepřímých daní, tedy například DPH, bude doprovázeno adekvátním opatřením v oblasti daní přímých. Je zjevné, že výpadek v příjmech rozpočtu musí být kompenzován zvýšením daní korporátních. Bez toho můžeme zapomenout jak na stabilitu rozpočtu, tak na podporu růstu,« řekl Haló novinám stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš.

Dvě snížené sazby daně z přidané hodnoty má nyní 15 zemí Evropské unie. Nižší z obou snížených sazeb DPH země zpravidla zdaňují knihy a léky. »Některé státy mají zavedenu ještě tzv. supersníženou sazbu DPH, nižší než pět procent. V daném případě však jde o výjimku udělenou ‚starým‘ státům EU, které byly povinny od roku 1993 zvýšit svoji základní sazbu o více než dva procentní body,« uvedl odborník na nepřímé daně PwC ČR Martin Diviš.

Podle současných pravidel EU nesmí být základní sazba DPH nižší než 15 % a členské státy mohou uplatňovat jednu či dvě snížené sazby, které však nesmějí být nižší než pět procent. Směrnice EU ovšem povoluje členským státům přechodné období, ve kterém mohou využívat nižší než pětiprocentní sníženou sazbu daně.

Nejvyšší základní sazbu DPH v EU má nyní Maďarsko, a to 27 %. Dvě sazby kromě České republiky využívají sousední státy, tedy Slovensko (10 % a 20 %), Německo (sedm procent a 19 %) a Rakousko (10 % a 20 %). Polsko má dvě snížené sazby. Osmiprocentní sazba je na vybrané potraviny, některé zdravotnické zboží či noviny, pětiprocentní sazba na knihy a periodika kromě novin. Základní sazbu mají Poláci na 23 procentech.

Standardně jsou v EU používány dvě či tři sazby. Výjimkou je Dánsko, které má jednotnou sazbu 25 %, některé zboží má ale od daně osvobozeno. Lucembursko má čtyři sazby DPH, základní je v EU nejnižší na 15 procentech. Možnost mít supersníženou daň, tedy nižší než pět procent, využívá kromě Lucemburska Francie, Irsko, Itálie a Španělsko.