Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ubránila se Kuba, ubrání se i Rusko

 

 

Prezident Miloš Zeman v úterý ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka znovu kritizoval protiruské sankce a jako příklad dal americkou ekonomickou blokádu Kuby, která byla rovněž neúspěšná. Zeman zároveň uvítal nedávné zrušení sankcí vůči Kubě.

»Je třeba si uvědomit, že se těmto sankcím ubránila malá Kuba, tím spíše lze takový scénář očekávat u Ruské federace,« tlumočil Ovčáček Zemanovo stanovisko a zároveň dodal, že Zeman s potěšením přijal nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy sankce vůči Kubě zrušit.

S prezidentem v této věci jednoznačně souhlasí i stínový ministr zahraničí KSČM Miloslav Ransdorf. »Sankce jsou neúčinné a iracionální. A vždy na ně doplatí jen obyčejní lidé. Viděl jsem to na vlastní oči v Iráku – sankce tam decimovaly iráckou střední třídu, která mohla být oporou demokracie a občanské společnosti, zatímco Saddám Husajn byl léta zcela v klidu,« řekl Haló novinám Ransdorf.

Ovčáček též odmítl kritiku ze strany TOP 09 a ODS, že Zeman svým postojem k ukrajinsko-ruské krizi poškozuje zájmy ČR. »Výroky prezidenta republiky jsou vždy vedeny v zájmu České republiky,« ujistil Ovčáček.

TOP 09 svou protiruskou rétoriku neustále zesiluje. Včera její politici zaútočili i na vcelku vlažnou novou koncepci české zahraniční politiky, kterou připravuje ministerstvo zahraničních věcí. Jsou v ní prý rozmělněny dosud jasné pojmy, jako je obhajoba lidských práv. Dokument podle opoziční strany rovněž nepřijatelně formuluje vztah s Ruskem a Ukrajinou. Připravovaná koncepce podle TOP 09 nedává jednoznačnou odpověď na to, zda chce ČR Východ, nebo Západ. Střední cesta podle TOP 09 není možná.

(ste)

Pokud vás zajímají další postřehy M. Ransdorfa a ohlas premiéra Bohuslava Sobotky k rusko-ukrajinské krizi, čtěte středeční tištěné Haló noviny.