Jdi na obsah Jdi na menu
 


Účelové lži o ruské invazi

Před vjezdem do Novoazovska. FOTO - america.aljazeera.com

 

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek oznámil, že kvůli údajnému »vpádu ruských vojsk na Ukrajinu« zrušil návštěvu Turecka. Zároveň svolal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, která má reagovat na zhoršení vojenské situace na jihu východoukrajinské Doněcké oblasti. Kyjev také vybídl, aby se sobotní mimořádný Summit Evropské unie zabýval vojenskou pomocí Ukrajině a novými sankcemi proti Rusku.

»Rozhodl jsem se zrušit pracovní návštěvu Turecka v souvislosti s prudkým zhoršením situace v Doněcké oblasti, zejména v Amvrolsijivce a Starobeševu, protože ruská vojska vpadla na Ukrajinu,« uvedl Porošenko podle agentury Unian.

Stejně jako již avizoval premiér Arsenij Jaceňuk, i Porošenko oznámil, že Ukrajina žádá o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN. O její zasedání oficiálně požádala Litva a jejímu návrhu bylo vyhověno, Rada bezpečnosti se sešla ještě včera, její výsledky ale do naší uzávěrky nebyly známy. Jaceňuk požadoval i zmrazení veškerého ruského majetku a bankovních transakcí (ruských účtů) »v členských zemích EU, v USA a zemích G7«.

Ukrajinský velvyslanec při EU Konstantin Elisejev podle agentury AFP vyzval, aby se sobotní mimořádný summit Unie v Bruselu zabýval »rozsáhlou vojenskou pomocí« Ukrajině a uvalením dalších sankcí na Rusko.

»Odhadujeme, že na Ukrajině operuje přes 1000 ruských vojáků,« citovaly nejmenovaného vysokého představitele útočného vojenského paktu NATO agentury Reuters a AFP. Rusové jsou prý přítomni zejména v okolí Novoazovsku.

Povstalecký premiér ve čtvrtek v ruské televizi potvrdil, že ruští vojáci a důstojníci bojují po boku rebelů během své dovolené. Ruských dobrovolníků jsou prý tři až čtyři tisíce, část z nich se už vrátila do vlasti. »Přichází k nám mnoho vojáků z Ruska, kteří raději dovolenou tráví v jednom šiku se svými bratry bojujícími za svobodu Donbasu, než na mořských plážích. Bohužel, jsou i padlí,« řekl Alexandr Zacharčenko stanici Rossija 24.

To ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin nařčení o vojenském vpádu odmítl, Moskva podle jeho slov o invazi nemá žádný zájem. »Jasně jsme řekli, že Rusko s výjimkou deseti pohraničních vojáků žádné jednotky na Ukrajině nemá,« prohlásil Kelin s odkazem na skupinu příslušníků ruské armády, kterou tento týden zadrželi Ukrajinci. Ti ale překročili hranici omylem.

Útěk z Novoazovsku

K situaci v pohraničním Novoazovsku, který podle Kyjeva ovládli povstalci za pomoci ruských vojáků, Kelin uvedl, že ukrajinské síly z města utekly po deseti výstřelech z děl a území bez boje přenechali proruským aktivistům. Podle ukrajinské bezpečnostní rady město dobyly kolony ruských vojáků a obrněné techniky. Vládní jednotky se nyní chystají na obranu přístavu Mariupol, který leží na cestě z Ruska ke Krymu. Novoazovsk leží asi 15 kilometrů od hranic s Ruskem a 44 kilometrů od Mariupolu. Chaotický ústup ukrajinských jednotek z Novoazovska již dříve vylíčil americký list The New York Times.

»Ovládli jsme Novoazovsk a jsme bezprostředně u Mariupolu. Osvobození města je věcí nejbližších dnů, jsme k tomu plně připraveni,« řekl ruské agentuře Interfax nejmenovaný představitel ze štábu doněckých povstalců. »Mariupol spěšně opouštějí hodnostáři doněcké správy, policie a četní udavači. Stoupenci kyjevského režimu utíkají... Chápou, že dobytí města není za horami. Brzy Mariupol osvobodíme,« dodal... Pokračující ostřelování Doněcku, obležené bašty rebelů, si podle místní radnice vyžádalo životy dalších 11 civilistů, dalších 22 vyvázlo se zraněním.

Protože fašističtí agresoři s povstalci stále jasněji prohrávají, na 7000 jich je navíc obklíčeno u města Ilovajsk, vymýšlejí si pohádky o ruské invazi. Zneužívají k tomu faktu, že obě armády používají stejnou techniku a proruští aktivisté ji získávají od prohrávajících kyjevských a západoukrajinských oddílů. Konkrétně např. po bitvě u Doněcku 10. - 12. srpna. Majdanským samozvancům nenapomáhá ani fakt, že v Kyjevě se protestuje proti Porošenkově neschopnosti s rebely rychle zatočit!