Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - tunel na konci světla

25. 8. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - nydailynews.com

 

 

Na Ukrajině probíhá nad všechny pochybnosti občanská válka. Je tam příliš mrtvých, aby se to ještě dalo nějak diplomaticky vyřešit. Po masakru v Oděse byla tato šance mizivá, nyní je prakticky nulová. Kyjev se nehodlá s »teroristy« bavit a snaží se je buď zlikvidovat, nebo vyhnat do Ruska. Ono je navíc otázkou, zda Kyjevské vedení je schopno nějak tuto situaci vůbec řešit. Značná část vojenských operací jde totiž mimo něj.

(V dalším textu pokud je jmenována Amerika nebo EU vůbec to neznamená, že se jedná o zájmy těchto subjektů. Vláda USA zastupuje zřejmě zájmy společností a bank mezinárodního významu. Politiku EU zase určují úředníci často nevolení, nevázaní zájmy žádného státu...).

Počátek tragédie je zřejmě již v 11. září 2001. »Teroristický útok« začal kapitolu masivního vývozu americké demokracie, která měla za následek miliony uprchlíků. Značná část našla útočiště i v Evropské unii. Amerika inkasovala zisk a problémy přenechala EU. Niť se zašmodrchala až v Sýrii a přetrhla v Iráku. V Sýrii se dostaly zájmy Ameriky do střetu s Ruskem a Čínou. V Iráku ty samé síly, které podporuje v Sýrii, ohrožují vládu, kterou tam Američané dosadili. Na druhou stranu jim tato vláda moc nevyhovuje, a tak se to jde zřejmě oklikou. Pokud měla řešit tyto problémy »revoluce« na Ukrajině, tak asi nedopadla podle představ amerických plánovačů. Těžko ale říct, co mělo být jejím důvodem. Obsazení Krymu, zavlečení Ruska a EU do války na Ukrajině (dost pravděpodobné vzhledem k podporované vládě), izolace Ruska nebo něco jiného? V úvahu přichází také snaha Ruska ovládnout svou centrální banku. To dovede USA hodně vytočit. Nelze ani vyloučit souběh těchto cílů, dokonce ani jednání v duchu Uvidíme, co se s toho vyklube...

Plyn

Skutečnost je ale taková, že Rusko obsadilo pro něj strategický Krym pokojnou cestou a dál se na Ukrajině viditelně vojensky neangažovalo. Bez úspěchu se snažilo a snaží diplomatickou cestou zabránit zabíjení svých krajanů v občanské válce. Vzhledem k tomu, že EU mu dvakrát moc nepomohla, ruský koráb nabral směr do Asie. Sice pomalu, ale jistě. Asi málokdo zaregistroval Putinův výrok, že Rusko se bude angažovat jen tam, kde to pro něj bude výhodné. Takže postupně bude omezován obchod s EU (z velké části na nátlak americké administrativy) a přecházet se bude na výhodnější s Čínou a spřátelenými zeměmi. Jak budou dokončeny plynovody do Číny a Japonska, tak může přijít na řadu i plyn. Toto omezení nemusí vycházet nutně z ruské iniciativy. Amerika by chtěla plynovody zavřít okamžitě, ale jaksi to nejde. Rusko získává drahocenný čas na budování plynovodů do Číny a zřejmě i do Japonska.

Již příští rok po zimě, kdy se ukáže, že značná část plynu opět zmizela, bude cesta přes Ukrajinu asi uzavřena. Žádné sankce, jen důsledné plnění smluv. Se zálohové platby se Ukrajina zřejmě až do doby změny režimu nevykroutí a na zálohy nebude. Pokud bude uveden do provozu obchvat Ukrajiny jižním směrem, tak EU si bude moct nějakou dobu vydechnout. Pro Ukrajinu to ale bude drtivá rána. Do značné míry by to ale znehodnotilo investice USA, takže uvidíme jak to dopadne...

Pod vlajkou »nepřítel mého nepřítele« se zřejmě podaří vytvořit silný blok, který bude schopen odpoutat se časem od dolaru (a podle okolností možná i od eura). Bude vytvářen vlastní bankovní systém, oběh zboží (burza), energií a surovin atd. Pochopitelně i vlastní obranná iniciativa. Některé z těchto věcí již fungují, zbytek se urychleně buduje. Zbrojení se díky »revoluci« na Ukrajině již také rozbíhá na plné obrátky. Rusko spolu s Čínou se cítí ohroženy a budou vyzbrojovat i spřátelené státy.

Změna v Sýrii

Zřejmě se začne měnit situace i v Sýrii. Masivní dodávky zbraní do této země a logistická pomoc zatlačí v poměrně krátké době povstalce do bezvýchodné situace. Do konce roku by mohly boje v Sýrii skončit. Budou ale pokračovat v Iráku. Je otázkou, jak moc budou Amerika a Saúdská Arábie schopny islámské fanatiky podporovat. Oficiálně to nepůjde. Toto hnutí je nesourodé, takže bude uvnitř docházet k bojům, zejména o ropná ložiska a zisky z nich. Pokud se ale podaří zablokovat ilegální prodej ropy z Iráku, mohlo by to být relativně rychle. Zatím zřejmě budou čekat, až si islamisti proti sobě postaví obyvatele. Nelze vyloučit ani podporu např. dřívějších iráckých důstojníků, kteří zatím bojují v rámci IS.

Díky Ukrajině se již nebude klást důraz na nějaké smlouvy ohledně odzbrojení. Všeobecně platnost smluv všeho druhu je již v současné době hodně zpochybněna. Diplomacie nastupuje, až když se vyčerpaly ostatní možnosti. Ve své podstatě ji nahradila mediální válka. Je otázkou, kam až to dojde, protože dnes má jaderné zbraně např. i Izrael, který by je vlastně mít neměl.

Čas eura a dolaru končí

V ekonomice bude snaha zavést zase měny, které nebudou podloženy jen tiskařskými barvami. Bohužel, euro bude díky výkupu amerických dluhopisů a praktickému nenavázání na žádnou ekonomiku stále větším břemenem a některé státy se ho budou chtít zbavit. Jeho čas se pomalu odpočítává. No a dolar je na tom ještě hůř, protože proti němu se začínají obracet díky pokutám za nedodržení sankcí i evropské státy. Hrozí vystoupení některých zemí z EU díky rostoucí nezaměstnanosti, přílivu imigrantů, reakcím obyvatelstva jednotlivých států na dění na Ukrajině a stále většímu apetitu úředníků EU. Každé další volby budou znamenat tu větší, tu menší zemětřesení v politickém systému.

Dolar je a bude pomalu vytlačován. Hlavně Čína a Rusko se ho budou snažit zbavit. O americké dluhopisy taky nebude zrovna velký zájem. Navíc v Americe se po 11. září hodně »utáhly šrouby« a k tomu vysoká nezaměstnanost vytváří výbušnou atmosféru. A to, že při tomto »teroristickém činu« minimálně asistovaly americké tajné služby, jak se stále víc ukazuje, na klidu také nepřidá. Ve svém důsledku války, které USA vedly a vedou je mohou přijít draho.

Hodně mi zatrnulo po sestřelení civilního letadla. Vzhledem k tomu, že se vojska NATO na Ukrajinu zrovna nehrnou, zdá se, že o válku s Ruskem není zájem. Je to přece jen trochu riskantní. USA sice popostrkují Polsko a Litvu, ale konflikt podle všeho zůstane na území Ukrajiny. Rusko zřejmě podpoří povstalce, protože po jejich potlačení by mohlo být na pořadu dne i »osvobození Krymu«. A to by byl jiný šálek čaje.

Jak to bylo s letadlem

Co se týká vlastního sestřelení letadla, tak mne zaujal názor slovenského vojenského odborníka. Raketu vystřelenou do výše 10km by provázela stopa exhalací a pořádný hluk, takže by byla pozorovatelná na desítky km. Určitě by ji někdo nafilmoval nebo viděl a podal by svědectví. Takže bych asi preferoval stíhačku, která poslala malajsijské letadlo k zemi. Úplně mimo hru asi není ani nálož. Pokud by to měli na svědomí Rusové, byl by kolem toho daleko větší humbuk. Jak USA, tak Rusko přesně vědí, jak to bylo. Je možné, že smrt těch zhruba 300 lidí nebyla úplně zbytečná a povede k uklidnění konfliktu. Myslím tím toho válečného. Hospodářské sankce to naopak asi povzbudí. A to byl zřejmě hlavní cíl. I když tady bych si nebyl jistý, pokud to padne časem na Ukrajinu, tak by mohly vojenské akce naopak zesílit ve snaze využít čas, kdy se to dá ještě svádět na Rusko. Je to sice cynické, ale lidé jsou v těchto případech spotřební materiál.

No a Ukrajina. Do Evropy jí víceméně nikdo nechce. Ta úlitbička ohledně připojení k EU Evropu nic nestojí. Naopak od Ukrajiny se čeká, že se tam umístí přebytek zboží z EU. Rusko od ní dává ruce pryč díky vraždění obyvatelstva ruského původu. Možná ji vezmou do NATO. Ale kupodivu ani tam, jak se zdá, o ní není až tak velký zájem. Ono by to vypadalo dost špatně, pokud by v členské zemi probíhala občanská válka. Takže zatím se válčí na východě.

Devastace země

Válka něco stojí, a tak se omezuje školství a zdravotnictví a další »zbytečné věci«. Navíc prakticky veškerý zbrojní průmysl pro Rusko končí a s ním se sveze i zemědělství a ostatní průmysl. EU se sice snaží o nějakou dohodu s Ruskem, ale šance je tu minimální. Dá se předpokládat, že dovoz z Ukrajiny rádi nahradí jinde. Rusko nezapomene masakry Rusů na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že současná vláda by měla tak maximálně 20 % voličů, tak se volby budou odkládat. Válka vyvolá zhoršení sociální situace obyvatel, a tím i nepokoje na západě. Navíc mocní na Ukrajině budou bojovat mezi sebou o zbytky financí a o moc. Nebudou brzy schopni financovat své armády. Ti prozíravější prchnou se zbytky majetku do zahraničí. Na armádu nebude mít ani stát. Tady je otázkou jak moc budou chtít, nebo mít možnost ji Američané udržet v chodu. Policie je v rozkladu již nyní a po zemi se budou potloukat ozbrojené bandy, které nebude chtít nikdo platit. Budou terorizovat civilisty. Je jen otázkou času, než si nějaká obsadí plynovod nebo jadernou elektrárnu. Při bojích může být zařízení zničeno.

Hrozí i havárie jaderných elektráren. Jejich údržba bude zanedbávána a zkušení zaměstnanci budou emigrovat. Stoupne silně nezaměstnanost, inflace a platební neschopnost státu i obyvatel. A tak jako všude, kam Amerika exportovala svou demokracii, bude následovat vlna uprchlíků. Pokud se bude těžit břidlicový plyn, tak se bude udržovat jakási armáda na ochranu těchto zařízení. Po vytěžení americké firmy zmizí a zůstane po nich spoušť. Zisky půjdou pryč, dluhy zde zůstanou. Před tím zřejmě ještě můžou znehodnotit půdu pěstováním GM potravin. EU nebude schopna Ukrajinu postavit na nohy (bude mít svých starostí dost) a Rusko se bude starat také o své. Nikdo nebude mít o tuto zničenou zemi zájem.

Dělení Ukrajiny

Je ovšem otázkou, zda Ukrajina zůstane vcelku. Je to dost nepravděpodobné. Ona vlastně jako stát již pomalu neexistuje. Nemá společnou armádu, vede válku proti části svých obyvatel, je životně závislá na pomoci druhých států. Dříve nebo později se rozdělí. Část připadne k Rusku, nebo se spíš osamostatní, a na západě se popere Polsko, Rumunsko a Maďarsko. Zbytek bude Ukrajina. Části, které se odtrhnou, budou na tom podstatně líp, než zbytek. Ale i tak bude trvat roky, než se dostanou na tu mizernou životní úroveň, co měli před Majdanem. Je tu i možnost, že si kus Ukrajiny pronajme nebo koupí Čína.

Nečekaná divoká karta

Je tu bohužel ještě oblíbená divoká karta, kterou má Amerika v rukávě. Někde jsem četl neověřenou zprávu, že na Ukrajině přistálo letadlo se Saúdské Arábie. Pokud islamisti začnou džihád proti Rusku, tak ta společnost, kterou známe, bude mít hodně na mále. Doufejme, že toto nebyl primární plán. Napřed zaplnit Evropu muslimy a potom je ozbrojit. Pro Ameriku by začaly bohaté žně. Ale i ukrajinská vláda nebo místní mocní mohou tuto alternativu spustit. V nouzi je každá pomoc dobrá...

Jaromír SEMBDNER