Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinský fašismus hrozí Evropě!

Popiska: Zleva sedí: Jaroslav Borka, Vojtěch Filip, Zdeněk Opatřil a Sergej Komkov. FOTO – Haló noviny/Radovan RYBÁK
 

Diskusní seminář s názvem »Současný fašismus v Evropě« se uskutečnil v pondělí odpoledne v Poslanecké sněmovně v Praze, a to pod záštitou předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa.

»Seznámíme se s některými fakty, které provázejí spor mezi Ukrajinou a Ruskem, a v následné diskusi rozšíříme informace o některých problémových záležitostech, které jsou s těmito událostmi spojené,« uvedl na začátku semináře poslanec Jaroslav Borka (KSČM). Poté představil panelisty debaty, kterými byli Sergej Komkov, ředitel organizace Ruský dům Mariánské Lázně, dále Natalia Vitrenková, předsedkyně Socialistické strany (Ukrajiny) a také Natalia Naročnickaja z Institutu rozvoje demokracie z Paříže.

»Je zřejmé, že nedělní demonstraci s názvem »Ne sankcím, ano míru«, která se uskutečnila na Václavském náměstí v Praze, se odpůrci zmíněného shromáždění snažili narušit,« uvedla mimo jiné Vitrenková v momentě, když byly účastníkům semináře promítány otřesné záběry obětí fašistického běsnění na Ukrajině.

Naročnickaja a Komkov na semináři burcovali veřejnost a vybízeli ji k tomu, aby k projevům fašismu na Ukrajině nebyli lhostejní. Také kritizovali média, která dle jejich slov nepravdivě o situaci na Ukrajině informují. Vše následně dokumentovali na fotografiích, ať už z Oděsy nebo jiných míst fašismem zasažené Ukrajiny.

V následné diskusi vystoupil například advokát Čestmír Kubát, který uvedl, že pro USA by bylo ideální, kdyby se vojensky střetlo Rusko s Ukrajinou. »Potažmo Evropa. USA potřebují, aby opět dominovaly světu, aby se ostatní zakousli mezi sebou a ony mohly opět panovat,« zdůraznil Kubát s tím, že rozhodujících bylo zřejmě pět miliard dolarů, které poskytly USA Ukrajině na to, aby byla, dle jeho slov, obrozena »pátá kolona«, která o sobě nyní dává zřetelně slyšet.