Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA: v Kalifornii 527 000 opuštěných dětí

17. 4. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO – projectsunlight.us

 

 

Národní centrum rodinného bezdomovectví USA (US National Centre on Family Homelessness) aktuálně varuje, že počet dětí bez domova ve Spojených státech v posledních letech dosáhl dějinného vrcholu - každé třicáté dítě. Vyčerpávající zpráva z jednotlivých států poukázala na vysokou míru chudoby, nedostatek dostupného bydlení a dopad všudypřítomného domácího násilí.

Zpráva centra nazvaná Nejmladší vyděděnci Ameriky (America‘s Youngest Outcasts) spočítala, že v roce 2013 bylo v jednom okamžiku ve Spojených státech bez domova téměř 2,5 milionu dětí. Údaj je založen na posledním sčítání ministerstva školství, kdy ve státních školách v USA bylo 1,3 milionu dětí bez domova, a je doplněn o odhady předškolních dětí bez domova, které ministerstvo nesečetlo.

Problém je zvlášť krutý v Kalifornii, kde žije osmina populace USA, ale počet dětí bez domova tam přesahuje celou pětinu z celých Spojených států, podle záznamu téměř 527 000. Ředitelka Národního centra a spoluautorka zprávy poznamenala, že federální vláda pokročila ve snižování bezdomovectví mezi veterány a dospělými chronickými bezdomovci, ale varovala: Na pomoc rodinám a dětem není věnována taková pozornost ani takové zdroje. Jako společnost za to zaplatíme vysokou cenu, v lidských i ekonomických parametrech.

Bezdomovectví dětí vzrostlo napříč Spojenými státy od roku 2012 do 2013 o osm procent a signalizovalo potenciální devastující dopad na vzdělávací, citový i společenský vývoj dětí; u jejich rodičů na zdraví, vyhlídky na zaměstnání a schopnost vychovávat.

Analýza centra zahrnovala kombinovaný index posuzující státy (uvnitř USA) podle rozsahu dětského bezdomovectví, míry snah proti němu bojovat a celkovou úroveň dětské pohody a prosperity. Nejlepší skóre měly Minnesota, Nebraska a Massachusetts; na dně byly Alabama, Mississippi a Kalifornie.

Výzkumníci řekli, že náprava dětského bezdomovectví by měla zahrnovat rozšíření dostupného bydlení, vzdělání a možnosti zaměstnání pro rodiče bez domova. Analýza také doporučila, aby byly poskytovány speciální služby pro matky, které spadly do bezdomovectví kvůli domácímu násilí.

The Morning Star

Překlad Vladimír SEDLÁČEK