Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústecký kraj je krajem budoucnosti

 

 

Poslední čísla o vývoji nezaměstnanosti jsou více než alarmující, těžko může být útěchou, že jsme na tom v rámci Evropy relativně slušně. Určitě ne v Ústeckém kraji. V kraji, který již za Rakousko-Uherska byl průmyslovým srdcem monarchie. V kraji, který dodává republice elektrickou energii, těží hnědé uhlí, dodává chemické výrobky, sklo a porcelán. Tento kraj má nejvyšší nezaměstnanost v celé České republice, a to od vzniku úřadů práce.

 

 

 

Po roce devadesát zanikla řada velkých podniků v Chomutově, Žatci, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem, Děčíně a dalších městech. Likvidovalo se zemědělství. Rušilo se rychle, ale již se nepřemýšlelo, co bude náhradou za zrušená pracovní místa. A výsledkem je dnešní 12procentní nezaměstnanost. Všech sedm okresů se vejde do první dvacítky okresů s nejvyšší nezaměstnaností. Dlouhodobě je nejhorší situace na Mostecku a v posledním roce také v okrese Ústí nad Labem. Úředně je v kraji evidováno koncem ledna 68 393 lidí bez práce. Otázkou zůstává, kolik jich je ve skutečnosti.  Na jedno volné pracovní místo připadá 33 uchazečů. A mohlo být hůře, mírná zima pomáhá.

Ústecký kraj se snaží v rámci svých možností být nápomocný ve zmírnění situace. Ve středním školství, kde je zřizovatelem většiny škol, preferuje vybraných dvanáct nedostatkových učebních oborů, žáci dostávají stipendium a odměnu za vysvědčení s vyznamenáním. Jsou to obory, kde šikovný absolvent práci vždy najde. Stipendium nabízí i vysokoškolákům, podporuje technické obory a úzce spolupracuje s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně. Před rokem byl založen Pakt zaměstnanosti, který si stanovil dlouhodobý cíl - dosáhnout do roku 2020 krajskou nezaměstnanost na republikovém průměru. V dnešních počtech by to znamenalo snížení o tři procenta. Pod zakládací listinou je podepsán Ústecký kraj, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje a Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje. V nejbližších dnes přibude další podpis - Úřadu práce a ke spolupráci se přihlásila krajská ČMKOS, tedy odboráři. Pakt úzce spolupráce s obdobnou institucí v Moravskoslezském kraji.

Je to práce náročná, ale první výsledky se dostavují. Ke spolupráci se také přihlásili všichni poslanci sněmovny zvolení v Ústeckém kraji, bez rozdílu politického dresu, při setkání na krajském úřadě. Bez vzájemné spolupráce by to nešlo. Posledního semináře v rámci Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje se zúčastnili poslanci za KSČM, ČSSD a ANO. A kraj také nastavuje pravidla spolupráce s vládním zmocněncem.

Problémem Ústeckého kraje je vysoký počet nezaměstnaných se základním vzděláním, kteří tvoří téměř 40 procent. A právě pro tuto skupinu je malá nabídka volných pracovních míst. Je to částečně důsledek výrazné modernizace podniků, které nezanikly, například skláren. Ale i v dalších odvětvích byla technikou nahrazena řada profesí pro pracovníky se základním vzděláním nebo zaučené.

Od nové vlády očekáváme, že zajistí čerpání evropských peněz, které mohou přinést nová pracovní místa, nová pracovní místa zvýší koupěschopnost obyvatel, koupěschopnost zvýší počet pracovních míst ve službách. Ústecký kraj má na to, aby došlo k jeho dynamickému rozvoji, letošní rok může být odrazovým můstkem.

Oldřich BUBENÍČEK, hejtman Ústeckého kraje