Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už je třeba něco dělat!

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Vlastimil HLOUPÝ
 

Dopady ruských sankcí a protisankcí na české zemědělce budou vážné a dlouhodobé. Situaci už nestačí monitorovat, ministerstvo zemědělství musí konečně začít něco reálného dělat. V pořadu Partie televize Prima to řekl stínový ministr zemědělství KSČM Pavel Kováčik.

Zatímco ministerstvo neustále opakuje, že zemědělci budou na sankcích tratit mezi 200-300 miliony korun, Kováčik varuje před mnohem drtivějšími dopady. »300 milionů – to jsou těšínská jablíčka. Dopady budou mnohem větší a dlouhodobější. Ruský trh, který naši zemědělci nyní opouštějí, obsadí někdo jiný a budeme se tam velmi těžko vracet. Polská jablka na ruském trhu nahradila čínská během dvou dnů. Dopady současných politických her budou zemědělci pociťovat ještě dlouhá léta. A musí se připravit na to, že následující roky budou velmi těžké,« rozptýlil mlhu vládního optimismu Kováčik.

Jeho oponent, ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že ministerstvo teď spustí mimořádný monitorovací systém, všichni dovozci budou muset tři dny předem oznámit, jaké potraviny do ČR dovážejí. Podle Kováčika to je ale velmi málo. »To je krok A, ale za ním by měla následovat celá abeceda. Pouhý monitoring nestačí. Stále nemáme odpověď, co bude s tím zbožím z domácí produkce, které se dříve vyváželo do Ruska. A stále neslyšíme, jaká konkrétní opatření budou zavedena proti dumpingovým cenám dováženého zboží,« uvedl Kováčik.

Na to ministr Jurečka reagoval přiznáním, že vláda i Evropská komise uvažuje o tom, že by část úrody prostě zlikvidovala. Buď zemědělcům zaplatila za zaorání, respektive nesklizení, či spálení v bioplynových stanicích. »Pro mě osobně je to strašná představa, ale trh v některých komoditách se v Evropě jinak zhroutí,« hájil kontroverzní opatření Jurečka. To ovšem Kováčik ostře odmítl. »Pro mne je naprosto nepřijatelné, aby se produkce, za níž je lidská práce, zaorávala nebo dokonce spalovala. Odmítám, aby čeští zemědělci prohnali svá jablka bioplynkou, zatímco se do českých supermarketů budou dál dovážet jablka z Polska a Poláci se budou chlubit, jak se jim daří čelit krizi exportem do ČR, jak se už nyní děje,« řekl Kováčik.

Jurečka též přiznal, že zejména polskému dovozu se čelí jen velmi obtížně, protože polský stát své zemědělce bezprecedentně podporuje, nemusejí například platit sociální a zdravotní pojištění. Kováčik opáčil, že komunisté na nerovné postavení českých zemědělců, a nejen vůči konkurenci polské, upozorňují dlouhodobě. »Dumpingové ceny dovážených potravin přeci nejsou nic nového, akorát že si jich konečně všimla i česká vláda. Ta praxe je u nadnárodních řetězců dlouhodobá. Opakovaně jsme prosazovali novelizaci zákona o významné tržní síle, která by tomu zabránila - marně. Opakovaně jsme volali, že postavení českých zemědělců je nevýhodné, a že je třeba postavit všechny zemědělce v Evropě na stejnou startovní čáru. Bohužel, bylo to házení hrachu na zeď,« prohlásil Kováčik. Dodal, že nyní očekává od Evropské unie, která současnou situaci zašmodrchala, mnohem jasnější pomoc. »Jestli Evropská unie chce, abychom s ní drželi basu, tak musí posílit programy, kterými by českým zemědělcům pomohla,« řekl.

Pokud vás dále zajímá, jak P. Kováčík kontroval na poslední Jurečků trumf, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.