Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uznávaní vědci přišli s novým způsobem řešení pandemie.

 

Namísto lockdownu by měla nastoupit cílená ochrana

Fotografie: Freepik
 

Tisíce lékařů a vědců v oblasti veřejného zdraví podepsali deklaraci prosazující alternativní řešení problému epidemie covid-19. Podle ní je daleko účinnějším nástrojem tzv. cílená ochrana nejohroženějších skupin, nikoliv hromadné lockdowny.

 

 

 

Tato deklarace byla zveřejněna 5. října a hlavní podíl na ní mají tři epidemiologové z Harvardské univerzity, z univerzity v Oxfordu a Stanfordské univerzity. Do středy 7. října podepsalo prohlášení téměř 6300 lékařů a vědců z oblasti veřejného zdraví z USA, Velké Británie a dalších zemí.

Chránit jen rizikové skupiny

Autoři – Martin Kulldorff, Sunetra Gupta a Jay Bhattacharya, uvedli, že u starších lidí je až 1000krát větší pravděpodobnost, že zemřou na covid-19. Oproti mladší generaci jsou tedy mnohonásobně ohroženější skupinou. Proto by měl být přístup k řešení krize odlišný pro různé generace, a ne komplexní jako tomu bylo ve většině států doposud.

Fotografie: Freepik

Tento přístup by mohl umožnit zaměřit zdroje na starší a vysoce rizikové pacienty a zároveň umožnit mladším a zdravějším lidem chodit do školy a udržovat podniky otevřené.

 

 

 

Aktivní mladí podrží ekonomiku

Cílená ochrana by také mohla úspěšně eliminovat vedlejší efekty lockdownu jako jsou třeba sebevraždy, úzkosti či deprese. Díky cílené ochraně by lidí s nízkým rizikem mohli zůstat aktivní, což by pomohlo nejen lokálním komunitám, ale také světové ekonomice.

Tito lidí by také dříve získali skupinovou imunitu, která je v tomto případě také jediným vyústěním, pokud se včas nepodaří najít vakcínu, která bude dostupná pro hromadné proočkování.

Spolupráce států

K zavedení tohoto způsobu ochrany je ale především nutná silná asistence států. Ty by měly nabídnout zaměstnancům placenou dovolenou v případě, že jsou nemocní, a také pomoci řešit situaci s bydlením u vícegeneračních rodin. Švédsko se snaží podobný přístup praktikovat již od počátku pandemie a nyní se zdá, že se začínají ukazovat jeho plody, ze kterých by se mohl poučit celý svět.