„Věřím, že KSČM přivedeme k ještě lepším výsledkům, než po roce 2012,“ prohlásil po volbě Filip, který vede komunisty už jedenáct let.

Výsledek ale nebyl vůbec jednoznačný. Část straníků totiž volala po radikálnějším směřování strany, které by představoval právě Skála. [celá zpráva]

Ten v kandidátském projevu apeloval na své kolegy, aby se KSČM posunula více doleva. Nakonec však zvítězil Filip, který je spíše politickým pragmatikem.

I po svém zvolení řekl, že nijak zásadně nehodlá měnit dosavadní styl strany. „Zásadní změna kurzu nebude,” prohlásil.

Slibuje kritiku současné vlády

„Jsem přesvědčen, že KSČM bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice. Nebude se chovat tak, že by zdržovala, ale bude vždycky opozicí, která má návrh na realistické řešení,“ sliboval po obhajobě křesla.

Průběh sjezdu podle něj ukáže, že jeho strana je připravená na letošní krajské a senátní volby a bude připravena i na parlamentní.

Komunisté budou ještě během večera volit prvního místopředsedu. Svůj post bude  obhajovat Petr Šimůnek. Jeho protikandidátem je jihočeský zastupitel Petr Braný. Adeptem byl původně i europoslanec Jaromír Kohlíček, ten však ve prospěch Šimůnka v sobotu před volbou odstoupil.