Jdi na obsah Jdi na menu
 


V ČR se odehrálo od r. 2007 kvůli násilí už 8728 vykázání z bytu

27. 11. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Kvůli domácímu násilí policie v Česku přikročila za téměř sedm let už k 8728 vykázáním z domova. Letos od začátku roku do konce října odebrala klíče od bytu lidem, kteří týrali své blízké, v 1155 případech. Vyplývá to ze statistiky Bílého kruhu bezpečí. Tato organizace pomáhá obětem trestných činů. Podle zjištěných údajů i studií se terčem domácího násilí stávají většinou ženy. Na dnešek připadá mezinárodní den za odstranění násilí na ženách.

Vykázání může policie používat od ledna 2007. Chrání jím ohrožené lidi před případnými výpady za zavřenými dveřmi domovů. Od roku 2008 do roku 2011 se počet vykázání zvedal. Před šesti lety tento postup policisté zvolili v 679 případech a před třemi roky už ve 1430. Předloni a loni pak vykázání ubylo. V minulém roce jich Bílý kruh bezpečí evidoval 1361.

Od ledna 2007 do konce letošního října policie přikročila k celkem 8728 vykázáním. Rekordní počet případů se letos stal v Praze. Zatímco loni jich bylo za celý rok 155, teď za deset měsíců už 172. Každoročně jich přibývá. Téměř stejné množství rozhodnutí o vykázání jako za celý loňský rok eviduje letos od ledna do října pak policie v Plzeňském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Podle odborníků za rostoucím počtem není ani tak to, že by Češi a Češky byli agresivnější a víc své okolí týrali, i když krize, nezaměstnanost a nepříznivá situace mohly k většímu napětí v domácnostech přispívat. Důvodem může být ale také to, že policisté už mají s vykázáním zkušenosti, dokážou nebezpečí přesněji vyhodnotit a volí tento krok častěji, uvádějí experti z Bílého kruhu bezpečí.

Policie může násilnické lidi vykázat na deset dní z domova i bez souhlasu ohrožených osob. Dodržování opatření musí také na místě několikrát zkontrolovat. Soud může desetidenní dobu agresorům prodloužit a zakázat jim přibližovat se k obětem. O to už ale ohrožení lidé musejí požádat.

Odborníci i autoři zákona zdůrazňují, že zákaz přístupu domů na deset dní není trest pro násilníky či násilnice, ale je to ochrana obětí. Těmi se stávají většinou ženy. Násilí v rodinách často přihlížejí i děti, mnohé bývají terčem výpadů.

Domácí násilí představuje dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči druhému. Nemusí být jen fyzické. Může jít o psychické, sexuální či ekonomické násilí.