Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve hře je desítka návrhů KSČM

 

 

Zavedení snížené desetiprocentní sazby DPH, porodného na druhé dítě, zvýšení daňové slevy na druhé a další dítě a zrušení zdravotnických poplatků u lékařů a v lékárnách. To vše čeká poslance na schůzi, která začíná v úterý.

Desetiprocentní sazba DPH má platit od příštího roku a má se vztahovat na knihy, léky a kojeneckou výživu. Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen těchto výrobků, stát ale přijde o 2,9 mld. Kč. Nyní platí základní sazba 21 % a snížená 15 %. Porodné na druhé dítě má činit deset tisíc, na první zůstane 13 tisíc korun. Na dávku však dosáhne širší okruh rodin. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, zvýší příslušná novela z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Další předloha, která vychází z koaliční dohody ČSSD, ANO a KDU-ČSL, zvýší daňovou slevu na druhé dítě o 200 a na třetí o 300 Kč měsíčně.

Pracující a podnikající důchodci si budou moci podle novely od příštího roku opět nárokovat daňovou úlevu 24 840 Kč ročně. Norma však také omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Podnikatelé budou moci nadále využívat slevu na poplatníka, naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš při prvním čtení novely v červenci připomněl, že zrušení úlevy pro pracující důchodce bylo časově omezeno, a vláda se k úlevě vrací o rok dřív. »My jsme to měli ve volebním programu - a že to bude dřív? Jsme rádi, i když si uvědomujeme, že těm nejchudším důchodcům, těm starším, kteří už nejsou schopni vykonávat vedle důchodu nějakou pracovní činnost, nepomůžeme,« prohlásil poslanec.

Program je obsáhlý, co půjde z kola ven?

Schválení se očekává také u předlohy, která ruší třicetikorunové poplatky v ambulancích a lékárnách. Od příštího roku tak budou lidé nadále platit jen při návštěvě pohotovosti, a to 90 Kč. Ve hře je však i předloha KSČM, která ruší všechny poplatky. I tou by se měla v příštích dnech zabývat sněmovna. Od února leží ve sněmovně návrh zákona z dílny KSČM. »Ruší, pokud by byl připuštěn k projednávání - což bohužel vládní koalice nedovolila - všechny regulační poplatky a zároveň zavádí roční limit 2500 Kč na hrazení doplatků za léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely částečně hrazené ze zdravotního pojištění. Je to proto, že KSČM se dlouhodobě plně staví za zájmy pacientů, a opakovaně,« sdělila předkladatelka zmíněné novely, stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková. A to už od roku 2008.

Co dalšího budou mít na začínající schůzi poslanci na programu? Čtěte více v úterních tištěných Haló novinách.