Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve hře jsou důchody i poplatky

 

 

 

Vládní návrhy na vyšší růst důchodů a zvýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce. To jsou jen dva body ze schůze sněmovny, která začíná v úterý.

Valorizace důchodů by se měla vrátit do stavu před škrty. Při výpočtu se má zohledňovat opět celá inflace, nikoli její třetina. Penzisté by si navíc měli podle předlohy polepšit příští rok ještě o něco víc, než stanoví výpočet, nynější průměrné odhady činí asi 200 korun. Zvýšením plateb za děti, důchodce a nezaměstnané do zdravotnictví ze 787 na 845 korun měsíčně chce vláda ještě letos poslat zdravotním pojišťovnám asi o 2,1 mld. Kč navíc. Částka by měla pokrýt výpadek příjmů nemocnic po zrušení poplatků za hospitalizaci. Kabinet navrhuje, aby poslanci schválili obě předlohy zrychleně už v prvním čtení. Opozice však může tento požadavek zablokovat.

K závěrečnému schvalování míří i novela o potravinách, označovaná za největší změnu za posledních 15 let. Stanoví třeba povinnost velkých řetězců informovat u vstupu do prodejen o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Zvyšuje pokuty, např. maximální postih za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze současných tří na 10 mil. Kč.

»Když se mění potravinová legislativa, tak by měli být všichni ve střehu, protože neexistuje jiný zákon, který by provázel všechny občany doslova od kolébky až po hrob,« řekl k zákonu v prvním čtení ve sněmovně místopředseda zemědělského výboru Pavel Kováčik (KSČM).

Na programu schůze jsou rovněž návrhy KSČM. Jedním z nich je novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. »Námi připravená novela zavádí to, aby odpovědný za platbu zákonného pojištění byl vždycky ten, kdo je momentálně skutečným vlastníkem podle registru vozidel, a aby v zákoně byly zavedeny povinné sankce, když se neprovede řádně změna. Jde také o to, aby pojišťovny byly povinny uhradit penále, pokud nejde o vinu bývalého vlastníka vozu,« vysvětlil hlavní cíl novely našemu listu jeden z autorů, místopředseda hospodářského výboru sněmovny Karel Šidlo (KSČM). Pojišťovny by musely uhradit případné penále, pokud vina není na konkrétním vlastníkovi vozidla.

Ve hře je i novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, rušící všechny regulační poplatky ve zdravotnictví, z pera Soni Markové a Stanislava Mackovíka. »Zrušení poplatků může výrazně ulehčit situaci osobám potřebujícím zdravotní péči, ohroženým v současné době také stále trvajícími dopady ekonomické krize a zhoršením jejich sociální situace. Jejich postavení se zhoršilo ještě více zavedením daňových úprav, které mají přímý dopad na zvýšení jejich výdajů. Úplné a celoplošné zrušení poplatků a doplatků zákonem je ‚nejčistším‘ řešením stávající situace v rámci celé ČR i v rámci jednotlivých krajů,« odůvodňují návrh předkladatelé. Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici, vládní koalice plánuje do budoucna ponechat pouze poplatek za pohotovost.