Jdi na obsah Jdi na menu
 


Véčkaři se stébel chytají. Marně!

22. 4. 2014

REDAKČNÍ SLOUPEK

Tak se nám v tom českém politickém rybníku zase mrská několik ctižádostivých VV rybiček. Ano, svého času byly vládními, a tedy velkými rybami. Věci veřejné, slavící neuvěřitelný boom po minulých parlamentních volbách, jsou dnes leklé a lapají po dechu. Zakladatel podnikatelského projektu VV Vít Bárta už s touto partají nespojuje svou ctižádost, a tak je předsedou neznámý hráč na politické scéně, jistý Jiří Kohout. Ani Radek John nestojí o to, být lídrem podivného spolku, který si chtěl z politiky udělat především soukromý byznys. O tom by mohl nejlépe vyprávět Bárta, ale zřejmě už o to nestojí a bude se nejspíše zase věnovat hlídání a špehování objektů a lidí.

 

 

 

Jiří Kohout se snaží zachránit potápějící se loď VV. Ta jde nezadržitelně ke dnu, protože chybějí bývalé Bártovy finance, vložené do politického podniku s cílem brzkého návratu a velkého »zhodnocení«. Kohout by chtěl po Úsvitu Tomia Okamury, aby mu zaplatil nějaký ten milionek (přesněji deset), když se lidé z VV dostali do parlamentu na kandidátce Okamurova Úsvitu – tedy Olga Havlová a David Kádner. Jenže Okamura ho poslal k šípku, a tak se Kohout snaží vymámit nějaké peníze alespoň na pokrytí nákladů za kampaň na eurovolby.

Zato Radek John už tuto bláhovou myšlenku opustil a jako lídr kandidátky VV si prý kampaň bude platit ze své kapsy. Lépe řečeno, vzal si na ni od banky třímilionový úvěr. Bude to pro něj hodně zajímavé, když neuspěje. Šancí moc nemá, ačkoliv bývalý souputník Bárta o Johnovi tvrdí, že je »jedinou autentickou silou, která ve volebním období v roce 2010 jasně říkala, že nemáme zvyšovat míru odpovědnosti za dluhy Evropské unie a neprosperující státy jižní Evropy, a byl to on, kdo tvrdě vystupoval proti fiskálnímu paktu, eurovalu a všem těm snahám o podporu bankovního socialismu EU.« Zatímco Sobotka s Babišem se prý nyní snaží o opak.

Prostě véčkaři vždy všechno říkali a věděli nejlépe, jak říká Bárta. Žel, se soukromým byznysem prostřednictvím politických postů to jaksi nevyšlo. A tak teď už jen zbývá podat opožděně po třech letech trestní oznámení na tehdejší »zrádkyni« VV Kristýnu Kočí…

Vladimír SLOBODZIAN