Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda? Není co známkovat

 

Rozhovor Haló novin se Stanislavem Navrkalem, vedoucím kandidátem KSČM do Zastupitelstva města Blanska

Kdybyste se měl ohlédnout za uplynulými čtyřmi lety, co se vám osobně a zastupitelům za KSČM v Blansku povedlo prosadit?

 

 

 

Naše strana je v Blansku v opozici, a tak prosadit některé myšlenky z našeho volebního programu není jednoduché. Pomohli jsme svými hlasy schválit územní plán, což je dokument velmi důležitý pro další rozvoj města, převod sportovišť v Blansku pod město, udržet nemocnici v majetku města či zahájit opravy důležitých místních komunikací, především v městských částech. Nepodařilo se nám však zabránit rozprodávání jedno a dvoupokojových bytů, které sloužily mladým rodinám jako startovací byty.

Jak byste vlastně popsal průběh spolupráce s ostatními subjekty v zastupitelstvu Blanska?

U nás v Blansku je dlouhodobá tradice, že se všechny politické strany domluví proti nám. To jim umožňuje obsadit všechny pozice na radnici. Spolupracovat se v poslední době daří s některými zástupci ČSSD. Zato ODS a KDU-ČSL si hlídají svoje úzké zájmy a zástupci KSČM jim se svými názory nehrají do karet. Ale to je problém i celostátní politiky.

Jste zároveň předsedou kontrolního výboru Jihomoravského kraje. Čím jste se především zabýval?

Kontrolní orgány samospráv sehrávají se zákonem o obcích i krajích úlohu jakéhosi dohlížitele plnění úkolů rad a zastupitelstev. Jsou ohraničeny pravidly, která vytyčují pole kontrolních aktivit. Mnohdy si občané myslí, že jsou všemocné. Ale není tomu tak. Přesto stávající možnosti dávají prostor ke kontrole plnění investičních akcí, oprav, správné použití účelových dotací či smluvních vztahů, uzavřených samosprávou nebo organizacemi zřizovaných krajem či obcí. Takto jsou prováděny desítky kontrol, které upozorní na chyby či špatné postupy zastupitelstva. Na jižní Moravě má předseda VK ZJMK ještě jednu pozici určenou radou. Stojí v čele pracovní skupiny, která se podílí na vypracování protikorupční strategie a etického kodexu. Strategie je pravidelně aktualizována a slouží k eliminaci možných korupčních rizik. Její součástí je i fungující protikorupční linka či portál – Kraj bez korupce, kde občané mohou upozorňovat na korupční jednání.

S jakým programem jdete do nadcházejících říjnových voleb? Co především považujete za priority?

Náš volební program v Blansku je postaven tak, aby pokračoval v rozvoji města. Tak jako jinde je třeba pokračovat v nekončícím řešení dopravní infrastruktury. Proto naše snaha za dokončení oprav průtahu městem, vybudování parkovišť u nemocnice či sportovního areálu a dokončit projektovou přípravu silničního přemostění na Staré Blansko. Nechceme privatizaci nemocnice a máme v úmyslu se zapojit do vytvoření uceleného programu »Péče o rodinu« na území města. V oblasti bydlení chceme zastavit stávající prodej »startovacích« bytů a pokud možno v rámci státních programů zahájit výstavbu nových »sociálních« bytů – především pro mladé rodiny.

Ve sportu bychom chtěli stabilizovat a zefektivnit údržbu a provoz sportovních zařízení v majetku města a zpracovat studii i na využití sportovního areálu v městské části Hořice. Ve školství je pak naším cílem zajistit plynulý a bezproblémový chod ZŠ a MŠ, stejně tak ve spolupráci s JMK udržet stávající počet středních a odborných škol včetně víceletého gymnázia. V oblasti realizace investic a údržby města by měla sehrát roli i námi vypracovaná protikorupční strategie.

V našem zorném poli je i bezpečnost občanů a boj proti narůstajícímu vandalství a sprejerství. Nabídneme občanům spolupráci při tvorbě rozpočtu města.

Co byste označil za největší dluh politiků vůči občanům Blanska a jak jej lze splatit?

Opravdu pracovat pro rozvoj města a pro spokojený život občanů. Nehájit jen své mnohdy úzké zájmy, které přinášejí výhodu či prospěch jedincům a zájmovým skupinám. Ale i to je problém celostátní, což vidíme v politice dnes a denně.

Jak je to u vás ve městě s nezaměstnaností a jak by se především dala řešit?

Nezaměstnanost se pohybuje na úrovni celostátního průměru, což pro Blansko znamená dost velký problém. Velké tradiční podniky jako ČKD, Metra, Adast snížily počet zaměstnanců z tisíců na stovky a malé podnikatelské subjekty, které v těchto tradičních strojírenských oborech vznikly, je nedokázaly nahradit. Proto je dalším úkolem politiků v Blansku zaplnit stávající průmyslovou zónu o podnikatelské subjekty, které přinesou nová pracovní místa. A to se již více než deset let ne plně daří.

Jezdí dnes občané daleko více za prací do Brna?

Ano, jezdí. To souvisí s mou předešlou odpovědí. Zatímco před rokem 1990 bylo město Blansko centrem strojírenství a mělo tisíce pracovních míst, dnes většina občanů dojíždí za prací do okolí Blanska, nejvíce pak právě do Brna. Což má velký vliv na celý život města.

Blansko je branou do Moravského krasu. Jak byste zhodnotil, jak je řešen cestovní ruch a postaráno o turisty? Co by se dalo v tomto směru změnit?

Logicky by město Blansko být branou do Moravského krasu mělo. Ve skutečnosti ale není - a stále se nedaří tento stav zvrátit. Většina návštěvníků zatočí před městem do Moravského krasu, kdežto do Blanska se moc nepodívají. Proto je snaha stav změnit a hledají se všechny formy jak turisty do města přilákat. Ať přes informační centrum, místní zámek s pravidelnými zajímavými výstavními expozicemi, tak zvýšením ubytovacích kapacit, až přes dopravu o víkendech v rámci města.

Jak bude vypadat finiš vaší předvolební kampaně?

My se soustředíme tradičně na osobní kampaň ve městě a městských částech. Náš volební program dostane každý občan. Uspořádáváme některá neformální setkání s občany, které pak vyvrcholí 6. října městským mítinkem v centru Blanska.

Jak S. Navrkal zhodnotil vládu trojkoalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL? Čtěte v úterních tištěných Haló novinách.

Petr KOJZAR