Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda ani prezident referenda neuznali

13. 5. 2014

Prezident Miloš Zeman ani česká vláda neuznali nedělní referenda v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Prezident Miloš Zeman i česká vláda odmítli uznat výsledky nedělních referend v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny.

Podle Zemana »o legitimitě nedělních referend v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny nelze hovořit. Jsou však určitým vyjádřením nálad ruskojazyčného obyvatelstva«. Názor prezidenta tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman považuje za důležité, aby se prezidentských voleb na Ukrajině 25. května zúčastnilo co nejvíc občanů. »Bojkot prezidentských voleb by mohl znamenat vítězství nacionalistických až fašistických sil,« prohlásil Ovčáček v reakci na úvahy o bojkotování hlasování, o němž se mluví na východě Ukrajiny. Nově zvolený ukrajinský prezident by měl poté zahájit jednání právě se zástupci ruskojazyčného obyvatelstva, míní Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil referenda za protiprávní a v rozporu s ukrajinskou ústavou. »Hlasování nebyla nezávisle monitorována a výsledky nelze ověřit,« řekl Sobotka. Obdobně se vyjádřilo české ministerstvo zahraničí. Hlasování podle úřadu odporuje mezinárodnímu právu, ústavě i demokracii.

Referenda podle Sobotky mohou vést k eskalaci krize. Česká vláda vyzývá k dialogu mezi ruskou menšinou a kyjevskou vládou. Kabinet připouští debaty o decentralizaci Ukrajiny, musí být podle Sobotky ale zachována její územní celistvost. Mezníkem na Ukrajině budou podle Sobotky prezidentské volby 25. května. »Musí být svobodné a transparentní,« zdůraznil. Zvolení nového prezidenta může podle něho vést ke stabilizaci situace na Ukrajině.

Čtyřku kandidátky KSČM do evropských voleb Miloslava Ransdorfa postoj vlády ani prezidenta nepřekvapil. »Nic jiného jsem od nich nečekal. Drží se zlaté zásady, že lépe se mýlit se Spojenými státy, než mít pravdu proti nim,« řekl Haló novinám Ransdorf, podle něhož vrcholní čeští politici vůbec nevnímají skutečnou situaci na Ukrajině. »Ta referenda byla důsledkem chování kyjevské vlády, reakcí na aroganci nové moci. A ta arogance pokračuje dál,« upozornil Ransdorf, který připomněl aktuální výroky západoukrajinských politiků o tom, že Ukrajina by měla mít jako jediný úřední jazyk ukrajinštinu, případně jako druhý angličtinu, či že vstup do EU vyřeší všechny ukrajinské problémy, včetně dodávek plynu, »které zajistí Slovensko«…

Pokud vás zajímají další postřehy M. Ransdorfa k neuznání referenda, čtěte úterní tištěné Haló noviny.