Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda neplní sliby voličům

FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK
Filip: Vyděračů, kteří chtějí žít jen ze státního rozpočtu, je tu moc, a stát by se měl začít bránit.

 

Komunisté, stejně jako ostatní opoziční strany, už mají dost toho, jak jsou na sněmovní schůze (ne)zařazovány poslanecké legislativní iniciativy. Před novináři to v úterý zdůraznil místopředseda sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Poslanci klubu KSČM mají ve sněmovně předloženo 10 návrhů zákonů již od roku 2014, z toho dva jsou již ve výborech. Jde o novelu týkající se občanských průkazů a toho, že stát při neevidování omezení svéprávnosti dělá z určitých občanů bílé koně, ale ministerstvu vnitra a ministerstvu spravedlnosti to asi vůbec nic neříká,« řekl v úvodu tiskové konference Filip.

Jaké předlohy leží ve sněmovně už více než rok? Jmenujme spolu s předsedou komunistů insolvenční zákon, zákon o exekutorech, který je před hlasováním v prvním čtení, přesto ho vláda zdržuje se slibem komplexnější normy. Filip vzpomněl i opravdový evergreen, který ruší normu o zákazu vývozu do jaderné elektrárny Búšehr v Íránu, majetková přiznání, přerušená do předložení vládního návrhu. Ten vláda už připravila a poslala sněmovně, neprojednává se však ani jeden. Zajištění bezplatné právní pomoci stát neřeší už od doby, co ČR jako samostatný stát v roce 1993 vznikla. »Pořád je to věcí České advokátní komory, místo aby se o to stát postaral. Nemyslím, že zrovna komora, která zastupuje občany proti státu, to má za stát řešit,« prohlásil Filip s tím, že řešení nabídla KSČM už loni v příslušném návrhu. Bez povšimnutí leží v poslaneckých lavicích i návrh místopředsedy sociálního výboru Miroslava Opálky na zrušení stropů pojistného na sociální zabezpečení.

Na projednání čeká i novela vysokoškolského zákona, zjednodušený zákon o exekutorech z pera Zdeňka Ondráčka a Gabriely Hubáčkové, spolupodepsaný koaličními poslanci, aby měl šanci na zařazení do programu jednání dolní komory. Stejně tak stojí v řadě novela zákona o DPH, připravená Jiřím Dolejšem a Gabrielou Hubáčkovou, která snižuje daňovou sazbu u tištěných médií.

Problém církevních restitucí nekončí

Filipovi vadí, že se sněmovna zdržuje nekonečnými diskusemi mj. o protikuřáckém zákoně, a zákony, které lidé skutečně potřebují, projednány nebudou. Poukázal na to, že předlohy připravené komunisty směřují často k pomoci lidí s nízkými příjmy, průměrným i těsně nadprůměrným platem. Vláda podle jeho slov nejvíc peněz z veřejných prostředků přesouvá na skupiny lidí s vyššími příjmy. »To ukazuje na charakter vlády a na úplné neplnění vládního prohlášení zejména ze strany ČSSD a KDU-ČSL, která měla přece jen sociálnější program, ale nakonec i z hnutí ANO, které se přesunulo z všeobjímajícího hnutí na pravou část politického spektra. Považuji to za podvod na voličích,« podtrhl předseda ÚV KSČM.

Zmínil i další problém – církevní restituce. »Vojenský újezd Brdy byl zrušen, majetek přerozdělen do majetku Středočeského a Plzeňského kraje. Toho využily církevní instituce, aby požádaly o majetek. Přestože bylo evidentní, že tento majetek ve VÚ Brdy nemůže být nikdy vydán, a je z něho vypočítána finanční náhrada, hrozí žalobami na stát. Vyděračů, kteří chtějí žít jen ze státního rozpočtu, je tu moc, a stát by se měl začít bránit,« zdůraznil Filip

Vytvořit prostor pro diskusi

KSČM měla podle stínového ministra spravedlnosti Stanislava Grospiče pravdu, když poukazovala na to, že zrušení VÚ Brdy se může stát předmětem zájmu developerů a církví. »Ty se snaží o to, aby si tento jedinečný kus přírody, který byl postupně vykupován do majetku státu, rozparcelovaly a aby se stal předmětem církevních restitucí,« uvedl. Současnost ukazuje, že obavy komunistů se naplnily. Grospič připomněl návrh KSČM o referendu ke zrušení zákona o církevních restitucích, který sněmovna zamítla hned v prvním čtení. Norma přitom podle něj chtěla »po vzoru referenda o přistoupení k EU tuto zásadní otázku předložit lidem k rozhodnutí, a tím zamezit třeba tomu, co se chystá právě v bývalém újezdu Brdy«. Upřesnil, že církve zejména z Rožmitálska chtějí žalobami na stát dosáhnout navrácení pozemků, za které však už dostaly finanční náhradu nebo náhradní pozemky.

Grospič ocenil, že současná koaliční vláda již předložila do sněmovny návrh o celostátním referendu, byť komunisté k němu mají řadu vážných výhrad. »Nicméně bychom chtěli apelovat na to, aby tento návrh zákona nebyl odsouván, byl urychleně projednán a vytvořil se prostor pro diskusi pro politické strany i pro jeho následné přijetí,« uvedl. Zároveň si posteskl, že koalice ani samotná ČSSD ve skutečnosti nemají zájem na projednání tohoto návrhu. »Vnímáme to jako vážný deficit k naplnění Ústavy, ale také k slibům, které tyto strany činí ve vztahu k voličům,« dodal Grospič.