Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda převzala návrh komunistů

 

 

Komunisté oceňují, že ministerstvo školství převzalo a zapracovalo do vládní novely vysokoškolského zákona jejich dřívější návrh na zvýšení sociálního stipendia. Poslanci KSČM však už předložili návrh nový, který je k sociálně slabým studentům finančně ještě vstřícnější.

Před novináři to včera zdůraznila poslankyně, stínová ministryně školství KSČM Gabriela Hubáčková. Předloha ve sněmovně prošla prvním čtením a přináší zvýšení sociálního stipendia z 1620 na 2100 Kč. V novém návrhu komunisté počítají se zvýšením sociálního stipendia na 2400 korun a zároveň rozšiřují okruh jeho příjemců. »Budeme rádi, kdybychom se v další diskusi shodli na tomto našem novém návrhu navýšení a zapracovali ho přímo do vládní novely,« sdělila Hubáčková s tím, že studenti na navýšení čekají už od roku 2007.

Poukázala na to, že novela reaguje na potřebu posílení celkové kvality vzdělání, snaží se vyřešit situaci, která není dlouhodobě nejlepší a kterou je třeba vzhledem k vývoji vzdělávacího systému změnit. KSČM k ní však má připomínky. »Některé dílčí otázky jsou zatím stále sporné. Lze například diskutovat o návrhu, aby vědecká rada univerzity schvalovala studijní programy podávané k akreditaci na fakultách (dnes to tak není) – vzhledem k různosti vědecké rady univerzity některé obory nemusí projít, neboť nebudou koncepčně pochopeny. Také máme nejasnosti ohledně rozdělení bakalářských a magisterských studijních programů na profesní a akademické. Není jasné, jak se bude lišit profesní učitel a akademický učitel. Přijde nám nelogické, aby tatáž profese byla regulovaná dvěma možnými způsoby - a to jen na základě různého finančního dopadu,« vysvětlila poslankyně.

Zmínila rovněž problematiku akreditací. Podle ní by bylo vhodné, aby byl zároveň předem známý alespoň rámec vyhlášky týkající se akreditačního řízení, některé věci související např. s institucionální akreditací nejsou z novely vůbec zřejmé. »Nyní platí, že škol je příliš, celková struktura vzdělání absolventů neodpovídá požadavkům ekonomiky a také úroveň vzdělání se na jednotlivých školách výrazně liší,« řekla Hubáčková.

I když některé navrhované úpravy předložené novely nebudou skutečně efektivním, dostatečným a vhodným řešením problémů, KSČM považuje novelu za dostatečný základ, o kterém je nutné jednat.

Zprávu ČT o hospodaření KSČM nepodpoří

Kvůli nesrovnalostem v hospodaření České televize bude poslanecký klub KSČM trvat na neschválení Výroční zprávy ČT o hospodaření za rok 2013. Podle poslance Jiřího Valenty ke komplexnímu zkvalitnění činnosti této veřejnoprávní organizace nedošlo.

Valenta před novináři kritizoval veřejnoprávní televizi za »nízký stupeň objektivity, vyváženosti a korektnosti zejména zpravodajských pořadů… Ohlasy stovek a tisíců nespokojených koncesionářů registrujeme denně a nepochybně všichni,« uvedl na tiskové konferenci Valenta. Vadí mu, že jeden z členů Rady ČT byl spoluautorem dokumentů, které ČT předkládá Radě ČT, takže tyto dokumenty sám vypracuje a sám si je pak také schvaluje, což Valenta považuje za jasné narušení principu práva veřejnosti na kontrolu ČT prostřednictvím Rady ČT. Kritizoval i fakt, že zpráva nezmiňuje podezřelá »výběrová řízení«. Valenta sdělil, že také disponuje občanským podnětem popisujícím případ, jak ČT umožňuje některým podnikatelským subjektům osvobození od placení televizních poplatků. Jde v konkrétním případě údajně o škodu kolem 900 tisíc korun. »V souvislosti s kritikou KSČM směrem k hospodaření ČT, ale také i její objektivitou a vyvážeností, je nutno upozornit, že nejde o nějaký politický revanš, nebo pokus o omezení svobody vysílání, ale jen o snahu směřující ke zlepšení kvality vysílání, k zajištění objektivity a přirozeně také o narovnání hospodaření veřejnoprávní služby prováděné organizací, která má rozpočet vyšší, než je např. rozpočet krajského města Plzeň,« dodal Valenta.

Na dotaz Haló novin upřesnil, že pokud by sněmovna dvakrát po sobě nepřijala zprávu ČT o hospodaření, podle zákona »musí odstoupit celé složení Rady ČT, možná by se zakývalo i místo generálního ředitele České televize Petra Dvořáka.« Věří, že v hlasování pro neschválení zprávy ČT zvednou ruce i někteří poslanci ČSSD, ANO i další.