Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda sliby neplní, ČSSD a ANO si nerozumějí

Premiér Bohuslav Sobotka. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv soc. dem.

 

 

Ve vládě to vře. Ačkoli se při prvním blížícím výročí svého působení snaží její exponovaní členové odrážet kritické výroky z řad opozice, situace v Sobotkově týmu není zdaleka ideální. Ministři nejednou slovně střílejí mezi sebou.

Poslední příklad je z víkendu. Pokud ministr financí - šéf ANO Andrej Babiš - neušetří ve státním rozpočtu na příští rok desítky miliard korun, ČSSD navrhne zvýšení daní pro firmy a banky. Vyjádřil se tak v médiích místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Tím vládního kolegu vyprovokoval. Babiš přispěchal s tím, že to by si pak ČSSD musela najít nového koaličního partnera. Chovancova slova považuje za populistické proklamace před březnovým sjezdem ČSSD, na kterém se chce Chovanec ucházet o místo prvního místopředsedy.

»Velice dobře si pamatuji na jednání s Andrejem Babišem, kdy říkal, že peníze najdou, uspoří. Dejme tomu letos v srpnu dojde ke skládání účtů, zda ty miliardy mají. Pokud je mít nebudou, tak je stále ve hře návrh ČSSD na zvýšení daní firem,« uvedl Chovanec pro MfDnes. Podle něj by sociální demokraté mohli chtít firmám zvýšit daně o jedno až dvě procenta a více zdaněny by měly být i banky. Nyní je daň 19 procent.

Zásadní rozpor v koalici, který byl dočasně usmířen vznikem koaliční smlouvy, se už brzy po začátku společného vládnutí začal projevovat. »Spolupráce ČSSD a ANO v oblasti daňové progrese zásadním způsobem narazila, a protože ekonomický vývoj do budoucna nemusí být tak optimální, jak si vláda představovala, tak otázky daňové solidarity budou nabývat na významu. A ČSSD se tímto způsobem snaží řešit jednak daný problém a jednak znovu oslovit svého voliče, kterého vládní kompromisy nemusí zajímat. O to jde,« zdůraznil pro náš list místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Tvrdí, že bude snaha vytvářet tlak na nějakou novou dohodu, která by reagovala na měnící se jak ekonomickou, tak i politickou situaci. Co vláda nepředložila v prvním roce svého působení, ačkoli to slíbila? »Je toho víc. Počínaje majetkovým přiznáním a konče valorizací sociálních dávek. To vláda slibovala a nesplnila,« dodal Dolejš.

Jak je premiér Sobotka s ministry spokojen a kterak vládu hodnotí politolog Jiří Pehe, se dočtete v pondělních tištěných Haló novinách.