Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda slyší jen připomínky, které slyšet chce

25. 8. 2014

Jiří Dolejš (vlevo) a Jan Klán na dřívější tiskové konferenci ke služebnímu zákonu. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Sobotkova koalice respektovala jedinou z připomínek KSČM ke služebnímu zákonu. Ten se nemá vztahovat na místopředsedu Českého statistického úřadu. Finální text už má opozice od pátku k dispozici.

»Požadujeme však, aby z působnosti byly vyjmuty také ostatní hlavy správních úřadů (nezávislých regulátorů), které jsou voleny nebo do funkce jmenovány, ať vládou nebo prezidentem republiky. Jde o šéfy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, Českého báňského úřadu, Úřadu průmyslového vlastnictví, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Správy státních hmotných rezerv. Pokud je totiž umožněna výjimka např. u Českého statistického úřadu nebo Energetického regulačního úřadu, je dle našeho názoru logické, aby se služební zákon nevztahoval ani na ostatní hlavy a zástupce hlav u výše uvedených dalších ústředních orgánů státní správy, jak je vymezuje kompetenční zákon. Na zaměstnance těchto úřadů se však zákon vztahovat bude,« informoval Haló noviny poslanec Jan Klán, který se v poslaneckém klubu KSČM této problematice věnuje a klub také zastupoval v pracovní skupině k zákonu.

»Pokud jde o prostupnost do státní správy, je to v předloženém návrhu poměrně propracované a hlásit se na určité nižší pozice do státní správy mohou i lidé z akademické sféry s patřičným vzděláním a lidé ze soukromé sféry, kteří mají osmiletou praxi, což si myslím je docela dobré. Jinak se mohou hlásit i lidé z nižších samospráv, což byl i náš požadavek. Ten však měli téměř všichni,« dodal Klán.

Návrh novely stále počítá s politickými náměstky, s čímž nesouhlasí prezident Miloš Zeman. Je velmi pravděpodobné, že bude zákon vetovat, jestliže v něm političtí náměstci zůstanou. Komunisté požadují, aby bylo jasně stanoveno, jakou agendu budou tito lidé vykonávat. Třeba, že politický tajemník musí být vždy přítomen na jednání výborů a komisí v parlamentu. »Jinak je tato funkce zbytečná a jedná se o trafiku. Ke zvážení je, zda by nestačil jeden politický náměstek. Proč zrovna dva? Politickou agentu může rovněž vykonávat ředitel sekretariátu ministra,« reagoval k této věci Klán.

Kdo se bojí Zemana?

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) doufá, že si koalice s prezidentem věc vyjasní. Požádal proto Miloše Zemana o schůzku. Nad finálním textem by se koalice mohla sejít ještě dnes s opozicí. Ve středu se novelou bude znovu zabývat sněmovna, poslanci by zákon měli vrátit do druhého čtení. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák sdělil, že dohoda na tomto postupu zatím není uzavřena. Případné prezidentské veto by ovšem mohlo definitivní přijetí zákona, který má platit od ledna 2015, pozdržet.

Sněmovna se vrátí k přerušenému jednání o služebním zákonu ve středu. Poslanci by ho měli vrátit zpět do druhého čtení, aby do něj mohli vložit kompromisní návrh dohodnutý mezi vládní koalicí a pravicovou opozicí. Vypouští ze zákona například původně navrhovaný institut generálního ředitele státní služby, který se nelíbil ODS a TOP 09. Většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.

»Myslím si, že kdyby už dávno došlo k vrácení předlohy do druhého čtení, posunuli jsme se mnohém dál. Ostatně ono vrácení jsme ihned iniciovali,« sdělil Klán. Pokud jde o legislativní proces, nejideálnější by podle něj bylo, kdyby někdo z poslanců na opakovaném druhém čtení přednesl návrh, aby se tisk vrátil výborům k novému projednání. »To by bylo nejčistší řešení. Osobně se mu nebráním, hlasoval bych pro něj, ale musíme tuto variantu ještě probrat na jednání poslaneckého klubu,« řekl Klán. Sněmovna by se pak opět sešla na mimořádné schůzi svolané na žádost části poslanců.

Pokud vás zajímají další podrobnosti o postoji KSČM ke služebnímu zákonu, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.