Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda zneužívá legislativní nouze a okrádá své občany

 

Home / Aktuality / Naše stanoviska / Vláda zneužívá legislativní nouze a okrádá své občany!

22. února, 17:30

Komunistická strana Čech a Moravy důrazně odmítá návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který v pondělí schválila Vláda ČR a jehož cílem je snížení mimořádné valorizace penzí. Svým rozhodnutím dala vláda najevo, že chce řešit dlouhodobý problém s veřejnými financemi zbabělým okradením nejzranitelnější cílové skupiny.
Právě senioři totiž rekordní inflaci zvládají nejhůře, protože se musí vyrovnávat nejen s cenami energií a základních potravin, ale i prudkým růstem cen některých léků a služeb.
Změnou valorizačního schématu, kdy namísto červnového zvýšení starobních důchodů průměrně o 1770 Kč měsíčně půjde v průměru pouze o 760 Kč měsíčně, hází vláda seniory přes palubu a svou neschopností kočírovat státní rozpočet přenáší problémy na ty nejbezbrannější občany!
Poslanecká sněmovna by nyní měla novelu schvalovat na mimořádné schůzi 28. února, a to ve stavu legislativní nouze, který zásadně mění strukturu zákonodárného procesu a lze jej využívat pouze za zcela mimořádných podmínek. Vláda se tak jednoznačně snaží obejít zákon a silou naplnit proces schvalování s vynecháním řádné diskuse s opozicí a sociálními partnery.
KSČM navrhuje a dlouhodobě prosazuje pravidelnou a dostatečnou valorizaci důchodů a zavedení institutu tzv. minimálního důchodu nad úrovní životního minima (40 % průměrné mzdy) a dle toho zvýšení základního výměru důchodu.
KSČM zároveň vyzývá vládu, pro kterou je programové prohlášení zjevně kusem papíru, aby oživení veřejných financí řešila zdaněním těch, kteří na krizi nejvíce vydělávají. Tedy například zavedením sektorové daně pro banky a nadnárodní korporace.

Vedení ÚV KSČM