Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda znovu mění pravidla hazardních her

 

Ač poslanecká novela zákona o hazardu, která přinesla řadu změn, platí pár dní, od ledna 2017 přijde změna, která mění tu nedávno přijatou. Aniž by mohly být vyhodnoceny její dopady. Pokud to někdo nechápe, nemusí. Tak prostě pracuje současná vláda.

V rozpočtovém výboru sněmovny na to včera při projednávání komplexu tří předloh, které mají v tuzemsku od roku 2017 nově upravit podmínky pro provozování hazardu, upozornila jeho místopředsedkyně Miloslava Vostrá (KSČM).

»Zaujaly mě změněné daňové sazby. Ty jsme ve sněmovně schválili na podzim pro rok 2016 – navíc šlo o pozměňovací návrh, který vzešel z vlády. Neuplynul však ani měsíc od účinnosti zákona a v projednávané předloze jsou opět jiné sazby. Jde o poněkud zvláštní sled, a vláda musí předpokládat, že ve sněmovně budou padat pozměňovací návrhy,« řekla Vostrá. Haló novinám pak sdělila, že si počká na jednání podvýboru, kde se poslanci určitě dozvědí výsledky nějakých propočtů, třebaže novela, která platí od letošního ledna, ještě nemůže mít žádné výsledky. Tuto rychlou změnu daní poslanci KSČM zpochybňují, všechny tři normy upravující hazard nicméně podporují. Jsou pro zpřísnění boje proti nelegálnímu sázení. »Ale z pohledu podnikání bez ohledu na to, jakého resortu se to týká, rychlá a náhlá změna daní nebývá pro ekonomiku dobře,« dodala Vostrá. Pokud jde o návrh sazeb – ty se ve vládní předloze vrací k tomu, co sněmovna loni odmítla na návrh vlády. »Ministerstvo na rozhodnutí sněmovny vůbec nereagovalo. Proto je tu velký prostor pro diskusi, a jsem ráda, že mi to náměstkyně MF Alena Schillerová potvrdila,« dodala komunistická poslankyně.

»Není zcela šťastné měnit znovu pravidla hry, vládní předloha měla být ve sněmovně dřív, pak by nemusel být schválen poslanecký návrh,« přiznal předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Hazard by měl nově podléhat třem sazbám daní: na technické hry 35 % (a minimální daň z provozu technického zařízení, která nahradí dosavadní pevnou část odvodu), 30 % pro živé hry, loterie a binga, a 25 % pro kurzové sázky a tomboly s úhrnem sázek od 100 000 Kč. Pro hrací přístroje se zavádí minimální daň 9200 korun za čtvrtletí a přístroj.

Čeká se na notifikaci EK

Sněmovní rozpočtový výbor nakonec projednávání vládních předloh přerušil, vrátit se k nim má v únoru v závislosti na tom, jak Evropská komise dokončí jejich posuzování. Poslanci budou mít čas na podávání pozměňovacích návrhů do 12. února. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský sdělil, že zákony už začátkem srpna 2015 dostala EK k notifikaci, která má skončit 4. února. V rámci notifikace vznesla několik okrajových připomínek přímo Komise, poté Rakousko a Malta.

Hlavním posláním předloh je podle jeho slov boj proti patologickým hráčům, kterých je v tuzemsku kolem sta tisíc. Zákony proto přinášejí omezení. Hazard budou mít zakázán podle rejstříku hráčů lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, ti, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v rámci insolvenčního řízení, či lidé, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení.

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se zeptal, proč zákaz hraní nebude platit i na neplatiče výživného. Závodský vysvětloval, že neexistuje registr takových lidí. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura však avizoval, že jeho strana předloží pozměňovací návrh, který znemožní hraní těmto neplatičům a také lidem s exekucí.

Zdanění hazardu se má zvýšit a má se povolit podnikání zahraničních on-line sázkových společností. V této souvislosti varovala poslance výkonná ředitelka Sdružení pro internetový rozvoj Kateřina Lukešová před možnými potížemi se dvěma paragrafy, které zakotvují povinnost poskytovatelů připojení k internetu blokovat přístup ke stránkám s nepovolenými hrami. Upozorňovala mj., že se to dá snadno obejít pomocí anonymizačního softwaru, navíc je to podle ní namířeno proti svobodě projevu a podnikání. Obává se také, že se tento institut může snadno dostat i do jiných zákonů a že je v rozporu s ústavními principy.

Náměstek Závodský zdůraznil, že jde o ochranu provozovatelů, kteří legálně podnikají v ČR. Ujistil, že ministerstvo bude při zpracování seznamu nepovolených her cílit na konkrétní webové stránky.