Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládě o domácí zemědělce vůbec nejde

 

Zemědělci se v ČR potýkají se specifickými problémy, ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) se jim snaží pomoct, ale bohužel to není moc vidět. Nemálo jeho návrhů leží ve sněmovně už měsíce, některé jsou malé technické novely. Zřejmě však nepatří mezi vládní priority.

Novinářům to řekla členka zemědělského výboru sněmovny, stínová ministryně KSČM pro životní prostředí Marie Pěnčíková. Pozornost obrátila na zcela konkrétní věci. »Pan ministr sám ventiloval názor, že by bylo fajn, kdyby farmáři mohli získávat informace o prodeji polí, která mají v pronájmu, dříve, než majitel přistoupí k prodeji, a mohli tak podat nabídku na odkup,« uvedla Pěnčíková, která s ministrem souhlasí, ale blíží se konec volebního období a on s ničím nepřišel.

Poslankyně připomněla, že s kolegy Kováčikem a Šenfeldem ze zemědělského výboru předložila už před časem návrh, který by zavedl předkupní právo právě na zemědělskou půdu pro stát zastoupený Státním pozemkovým úřadem, nebo pro oprávněné uživatele, tj. zemědělce, kteří jsou na dané půdě v nájmu nebo pachtu. Pěnčíková je ráda, že se kolem návrhu rozpoutala velká diskuse – ne že by všichni souhlasili, ale je tu návrh, na který se ministerstvo zemědělství nezmohlo, o kterém se může diskutovat. »Některá konstatování, že kdyby s tímto návrhem nepřišli komunisté, dalo by se o něm mluvit, považuji minimálně za směšná a ubohá,« konstatovala poslankyně KSČM s tím, že by mělo záležet na kvalitě návrhu, ne na tom, kdo s ním přišel.

Pěnčíková zmínila také zákon o významné tržní síle, o jehož dodržování se v poslední době dost diskutuje. Jeho cílem bylo alespoň trochu narovnat postavení dodavatelů vůči řetězcům, což se podle ní novelou povedlo. Má však pocit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i ministerstvo financí, které má na starosti kontrolu cen, nevymáhá její dodržování. »Ukazuje se, že ani sebelepší zákon nic nevyřeší, pokud není jeho dodržování důsledně požadováno, kontrolováno a sankcionováno,« dodala poslankyně s otevřenou otázkou – proč se tak vlastně děje.

Zařízení pro děti volají SOS! Kabinet je hluchý!

Na projednání čeká ve sněmovně už od podzimu také senátní novela o sociálně právní ochraně dětí, která by přinesla lepší financování zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Poukázala na to stínová ministryně práce KSČM Hana Aulická Jírovcová. »Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou důležitou součástí systému péče o ohrožené děti. Jde o zařízení, která musí být připravena v jakoukoli hodinu převzít do krátkodobé péče dítě nebo i více dětí v situaci, kdy se o ně vlastní rodiče nemohou postarat,« uvedla na tiskové konferenci. Patří sem mj. případy týrání či zneužívání dětí. »V zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou pak děti do doby, než se najde dlouhodobé řešení jejich situace, ať už jde o návrat do rodiny, pěstounskou péči, adopci či v krajním případě umístění do ústavního zařízení,« uvedla Aulická s tím, že jde o krizová zařízení, která nemusí být neustále k dispozici. Je proto třeba, aby fungovala stabilně a předvídatelně. Současná podoba financování jim však neumožňuje zajistit provoz v dlouhodobějším horizontu.

Poslankyně poukázala na to, že zákon zařízením přiznává příspěvek pouze za dobu, kdy je v nich umístěné dítě, a to ve výši 22 800 Kč měsíčně. »Materiální, technické a personální kapacity, které musí zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc udržovat připravené pro přijetí ohrožených dětí, nejsou ze strany státu nijak systémově financovány,« řekla. Podle těchto zařízení se přitom podle jejích slov náklady na neobsazené lůžko pohybují mezi 18 a 26 tisíci měsíčně. U ubytovaných dětí pak nejsou propláceny dny, kdy jsou děti na vícedenních pobytech u příbuzných, u budoucích náhradních rodin nebo třeba na dětských táborech. »Ale současně musí místo držet připravené pro dané dítě,« dodala Aulická. Uvedené problémy podle ní vedou k tomu, že mnohá zařízení jsou v existenční tísni. Nejsou schopna zajistit stabilní personál, protože nemohou učinit dlouhodobou předpověď, zda budou mít na financování zaměstnanců. »Musejí spoléhat na ad hoc dotace a vyrovnávací příspěvky ze státního rozpočtu či rozpočtu územních samosprávných celků,« uvedla. Podivila se nad tím, že vládě nejde o to, aby se situace v této oblasti zlepšila. Její návrh potvrdilo i hlasování ve sněmovně. Aulická požadovala předřadit první čtení návrhu novely na dnešek nebo na pátek tak, aby novela měla šanci být přijata ještě v tomto volebním období. Proti byli poslanci ČSSD a ANO.

(ku)