Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládní poslanci pohřbili zvýšení sociálních stipendií

17. 4. 2014

Poslanci KSČM. Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Koaliční poslanci podrážejí názor ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Ten souhlasil se zvýšením sociálního stipendia vysokoškoláků tak, jak to navrhují komunisté. Zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL to však zpochybňují.

Ministr dokonce v prvním čtení ve sněmovně řekl, že peníze - jde podle nejnovějších propočtů zhruba o 16 mil. Kč ročně - by se v resortu našly. Školský výbor včera projednávání novely vysokoškolského zákona přerušil do září. Zjevně došlo k manipulaci a ovlivňování. Nejdříve se hlasovalo o návrhu Františka Adámka (ČSSD) přerušit projednávání o měsíc - aby prý zainteresovaní měli více času na diskusi a připomínky. To neprošlo o hlas.

Předseda výboru Jiří Zlatuška (ANO), avizoval, že navrhne zamítnutí, toho se nakonec po dvouapůlhodinové rozpravě zjevně zalekl, a přišel s požadavkem přerušit projednávání do září. Proti byli pouze komunisté a dva zástupci TOP 09. V praxi to znamená, že studenti ze sociálně slabších rodin už nebudou mít šanci vylepšit si alespoň trochu své ekonomické podmínky od příštího akademického roku, ale až někdy později. Na to upozornila za předkladatele Kateřina Konečná. Zdůraznila, že sociální stipendia se nedočkala valorizace sedm let, a inflace zatím vzrostla o 20 %! »Chceme pomoci řešit naléhavou potřebu některých rodin. Aby jejich děti vůbec mohly začít studovat,« zdůraznila. Aby vyšla vstříc některým kritickým hlasům, navrhla navýšit koeficient přepočtu, podle kterého by studenti měli na stipendium nárok. A to tak, aby na něj dosáhli ti, jejichž příjem (myšleno jejich rodin) nepřevyšuje 2,5 násobek životního minima (v novele je koeficient 1,5) tak, čímž by se pomoc dotkla většího počtu rodin. »Dopad na státní rozpočet je proti tomu, co od studovaných občanů může naše společnost získat, minimální,« dodala Konečná.

Zpravodaj František Vácha (TOP 09) překvapivě návrh KSČM podpořil, ač je prý zarytý antikomunista. Jak řekl, nejde mu o to, kdo návrh předkládá, ale komu prospěje. Komentoval zamítavé stanovisko sociálního výboru, kde odpůrci předlohy mluvili hlavně o nesystémovosti řešení.

Nesystémové řešení? To jsou tlachy!

Co je na tom nesystémového, když se pouze valorizuje zákonem stanovená částka? Přidal se k němu Miroslav Grebeníček (KSČM): »Slova o nesystémovosti jsou jen trapné tlachání. Skrývá se za tím, že s návrhem na změnu přišel někdo jiný.« Upozornil, že komunisté se nedotýkají práva vysokých škol rozhodovat o jiných druzích stipendií. Podivil se, že Chládkův názor není názorem koalice. Že to tak skutečně není, dával opakovaně a mnohoslovně najevo Jiří Zlatuška, podle kterého sociální stipendium nezapadá do vysokoškolského zákona, tuto věc má řešit zákon o sociální podpoře. Tvrdí, že vysoké školy už nyní mají tak vysoké stipendijní fondy, že z nich zvládnou i sociální stipendia. Vyslovil rovněž obavu, že návrh KSČM by přispěl k tomu, aby stát víc přispíval soukromým VŠ. V celkovém objemu by to byla marginálie – na soukromých školách, kde se platí školné, studuje jen málo dětí ze sociálně slabších rodin.

»Nesouhlasím, aby vysoké školy svým stipendijním fondem suplovaly sociální politiku státu,« kontroval Vácha. Nina Nováková (TOP 09) sice nějaké připomínky měla, ale návrh podpořila jako »dočasný krok«, než ministerstvo předloží novelu VŠ zákona, s čímž počítá někdy na podzim. Může se ovšem opozdit, legislativní proces je zdlouhavý a měsíce, někdy i léta plynou. Marta Semelová (KSČM) poznamenala, že předloha rozhodně neznamená pokrytí všech nákladů na vysokoškolské studium, poukázala však na to, že 75 % studentů si dnes musí přivydělávat, někteří dokonce pracují na úkor studia na plný úvazek. Zatímco v r. 2004 studium jednoho dítěte na veřejné VŠ vyšlo asi na 3,5 tis. Kč měsíčně, dnes je to v průměru 9000 Kč.

Sociální stipendia nevzrostou

Ačkoli ministerstvo školství deklarovalo vůči normě »neutrální« stanovisko, většina členů výboru byla zřejmě rozhodnuta už předem. Náměstek ministra školství Jaromír Veber řekl, že se záměrem nemá ministerstvo problém, zpochybnil však jeho navrhovanou podobu. Přiklání se k převedení sociálních stipendií z vysokoškolského zákona na ministerstvo práce a sociálních věcí a k jejich pravidelnému navyšování. S věcnou podstatou, tj. valorizací stipendia, tedy ministerstvo problém nemá, ale pracuje na velké novele VŠ zákona. Ta by měla sociální stipendia přesunout do zákona o státní sociální podpoře, a to tak, aby valorizace byla automatická. I kdybychom souhlasili s tím, že to bude právě to nejsystémovější řešení, studentům je asi jedno, odkud peníze půjdou. Můžeme vládě věřit, že novelu předloží po prázdninách, i tak už to však nepostihne studenty od nového školního roku. Ale nejdříve ty, kteří začnou studovat na podzim 2015 - ovšem za předpokladu, že vláda skutečně splní slib. Až za zbabělost je možné považovat, že z pěti členů ČSSD přišli na jednání pouze dva. Otázka je, proč.