Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládu čeká zemětřesení

9. 11. 2016

 

Českou vládu nejspíš čekají výrazné změny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) brzy vymění několik ministrů ze své vlastní strany, jakékoliv jiné by mu museli schválit předsedové zbylých koaličních stran.

Podle serveru Aktuálně.cz chce Sobotka odvolat ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ministryni sociálních věcí Michaelu Marksovou a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (všichni ČSSD). Premiér v úterý po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech potvrdil, že v resortech sociální demokracie změny nastanou, někteří ministři jsou totiž podle něj unaveni a potřebují vystřídat. Doplnil ale, že bude hodnotit práci ve vládě se všemi členy kabinetu, nejen s ministry za ČSSD a uměl by si prý představit změny i u ministerstev vedených ANO a KDU-ČSL. Takový krok však podle koaliční smlouvy závisí i na předsedech ostatních koaličních stran, přičemž oba už úvahy o střídání v čele svých resortů odmítli.

Zeman o víkendu řekl, že by měl skončit ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), protože poškodil zájmy ČR. Prezident tím narážel na Hermanovu schůzku s tibetským duchovním dalajlamou. »Kdyby tady nebyla koaliční smlouva, omezení v rámci fungování vládní koalice, tak bych si určitě dokázal představit konkrétní kandidáty na výměnu z řad koaličních ministrů,« řekl Sobotka. Jednání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem či šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem na toto téma ale iniciovat nechce, protože mu své názory už předběžně sdělili.

Premiér se nedomnívá, že by se měl ohledně změn dostat do konfliktu s prezidentem, i proto s ním některé možnosti v úterý konzultoval. Spekulace o konkrétních změnách nechtěl komentovat, počítá s tím, že je oznámí Zemanovi na příští schůzce zároveň s návrhem jmen nových ministrů. »Byl bych skutečně rád vzhledem k ústavní roli prezidenta, aby to byl prezident, který ode mne nejprve obdrží konkrétní návrh, včetně kompletního návrhu nových členů vlády,« řekl Sobotka. 

(cik)