Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládu závěry NKÚ nezajímají

 

 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) má do konce listopadu předložit kontrolnímu výboru sněmovny informaci o přijatých opatřeních k odstranění nedostatků zjištěných Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ).

Výbor ho k tomu vyzval po čtvrtečním projednávání zprávy NKÚ o finančním řízení prostředků EU v ČR. Podle aktuální zprávy EU REPORT 2014 může ČR v končícím programovém období přijít až o 65 mld. korun na projekty financované z evropských prostředků. Z hlediska čerpání evropských peněz je ČR nejhorší z celé Unie. NKÚ vidí hlavní důvody tohoto stavu ve špatném výběru projektů, jejich předražení a v pomalém čerpání peněz. Zprávou, v níž tento stav popisuje, se členové kontrolního výboru zabývali na svém včerejším jednání.

Poslance pobouřila praxe, která je v ČR uplatňována již řadu let. »NKÚ vykoná činnost, vypracuje zprávu, ale vláda se tím vůbec nezabývá. To je dost závažný problém,« prohlásil předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Na jeho podnět také poslanci v usnesení vyzvali premiéra, aby je o přijatých opatřeních informoval. Podle Květy Matušovské (KSČM) kontroloři ve většině případů navrhují potřebu legislativních změn, uvítala by ale jejich větší spolupráci na přípravě těchto změn. »NKÚ problém vyhledá, popíše ho, ale už nemá pravomoc vynucovat si nápravu tohoto stavu,« konstatoval Štěpán Stupčuk (ČSSD). »To už je debata o postavení NKÚ,« reagoval prezident úřadu Miloslav Kala. I když prý je takové debatě nakloněn, vlastní kontrolu musí podle něj vykonávat poslanci. »Jste to vy, kdo má donutit ministry k provedení nápravy,« zdůraznil prezident NKÚ.

Kvůli chybám uplatnila Evropská komise v roce 2012 vůči ČR pokuty 125 milionů eur (3,43 mld. Kč), což zemi řadí na sedmé místo ze všech států EU. Zároveň ČR do konce roku 2012 z vlastní iniciativy oznámila korekce za dalších 228 mil. eur (6,26 mld. Kč). Údaje za roky 2013 a 2014 zatím nejsou oficiálně k dispozici, ale například v červnu letošního roku byla v rámci operačního programu Podnikání a inovace vyměřena další pokuta ve výši 1,8 mld. korun. V nadcházejícím programovém období má ČR k dispozici 22 mld. eur (594 mld. Kč).

NKÚ stále bez vlastního sídla

Členové výboru také požádali vládní dislokační komisi, aby se zabývala hledáním vhodného sídla pro NKÚ. Informaci jim má podat do konce listopadu. »Dislokační komise by měla navrhnout řešení,« konstatoval Koníček.

Úřad je nyní v nájmu v budově Tokovo v Praze-Holešovicích. Dlouhodobě uvádí, že by neměl být v budově, jež nepatří státu. Kala poslance informoval o třech možných variantách. Jde o výstavbu nové budovy, ve které by byl umístěn i sněmovní archiv, rekonstrukci budovy Úřadu průmyslového vlastnictví v centru Prahy nebo využití budovy ministerstva průmyslu, které by se mělo přestěhovat do budovy ministerstva dopravy. Jako nejreálnější a ekonomicky nejvýhodnější se podle Kaly jeví první možnost, tj. výstavba nové nemovitosti na pozemku, který úřad pro tyto účely v minulosti koupil. Právě této variantě je nakloněna i většina členů výboru.

O budově pro NKÚ se debatovalo už v červnu na rozpočtovém výboru při schvalování návrhu rozpočtu NKÚ pro příští rok. Výbor požádal vládu, aby do začátku prosince znovu posoudila možnost umístění sídla úřadu ve státní budově nebo možnost pořízení vlastního sídla výstavbou nové budovy.