Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby do Evropského parlamentu už klepou na dveře

 

 

Můžeme jistě najít mnoho problémů, ale také pozitiv, které nám Evropská unie přinesla. Ať už se jedná o volný pohyb občanů a zboží, možnost rovného přístupu ke vzdělání v různých státech, zjednodušení dohledávání hledaných osob, kradených aut atd. Čerpání fondů na důležité projekty a infrastrukturu by bylo jistě velmi dobré, kdyby nám ho v některých případech někteří nenasytní nekazili.

 

 

 

Problémem však zůstává stále přebujelý byrokratický aparát, který se mnohdy zabývá veskrze nesmysly, případně sám sebou. Evropská unie kromě sice objektivní integrace a někdy nesmyslné unifikace často velmi podivných věcí postrádá dnes jasné hodnoty a myšlenky, se kterými by se její občané dokázali identifikovat. Chybí přesnější rozdělení pravomocí, které by měly zůstat národním státům. Chybí nám větší důraz na sociální politiku, například v oblasti důchodů či rodin s dětmi. Místo toho se Evropská unie orientuje na kapitál. Bankovní sektor by měl být už konečně regulován. Dnes nejsou banky služebníkem, ale státy a občané jsou spíš jejich rukojmím.

Kandidáti KSČM jsou zajisté odborníky, kteří se těmito problémy zabývají a do budoucna dál zabývat budou. Musím poděkovat všem kandidátům, kteří se dnes podílejí na volební kampani. Tvrzení, že stejně nic nemůžeme ovlivnit, není pravdivé, je zásadní chybou. Čím více bude poslanců ve frakci Sjednocené evropské levice, tím více můžeme spoluovlivnit dění v Evropě. Jsem rád, že KSČM není zmítána vnitřními spory a postupuje vždy jednotně s jediným cílem, a tím je zajištění kvalitního života všech občanů bez rozdílu. Pečlivě jsme přemýšleli o programu evropských voleb a právě k tomu je nutné znát, co nejvíce tíží naše občany, kde je třeba pomoci a kde je naopak Evropská unie omezuje. Důležité je také vymezit přesná pravidla pro fungování Evropské unie ve vztahu k jednotlivým členským státům.

Obecně lze dodat, že dělení na »eurohujery« a »euroskeptiky« nás ještě nikdy nikam neposunulo. Jedni přijímají nekriticky cokoliv, co vzejde z bruselského lůna, a druzí postrádají jakoukoliv pozitivní myšlenku.

Buďme realisté a snažme se Evropu společně měnit tak, aby se stala skutečným přínosem pro Českou republiku a naše občany. Bylo by chybou tyto volby jakkoli podceňovat a KSČM jde do voleb se srozumitelnou a ucelenou představou, jak se musí Evropská unie změnit.

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM