Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východu Ukrajiny dominuje Antimajdan

 

 

 

Aktivisté v Oděse vyhlásili ve středu v oblasti kolem tohoto jihoukrajinského města Oděskou lidovou republiku. Pod záštitou hnutí Antimajdan na sociální síti vyzvali místní obyvatele, aby dnes odpoledne na protest proti nynější situaci v zemi vyšli do ulic a zablokovali dopravu.

»Zítra v 16.00 musí Oděsa povstat! Doslova!« uvedli aktivisté ve svém prohlášení. Obyvatelé by si podle nich měli uvědomit, že zemi zasáhla válka, která se přiblížila až k jejich domovům. »Oděsa je demokratické multietnické tolerantní město, kde by o všem měli rozhodovat místní obyvatelé a nikoli agenti CIA, tajných služeb, FSB, gubernátoři a další politici,« stojí ve výzvě.

Hnutí Antimajdan vždy vystupovalo jako protiváha tzv. Majdanu, tedy protestů, které v Kyjevě v únoru vyvrcholily odchodem prezidenta Viktora Janukovyče do exilu. V Oděse panuje již několik dní podobné napětí jako v dalších východoukrajinských městech. Před pár dny například centrem města pod ruskými a sovětskými vlajkami prošel několikatisícový průvod, v jehož čele jeli na koních muži v historických uniformách Rudé armády a okolní dav skandoval »Referendum« a »Do Ruska«.

Zoufalý Kyjev

Na východě Ukrajiny ve městech Slavjansk a Kramatorsk se prý pohybují ruští výsadkáři, kteří se podílejí na obsazování vládních budov. S touto účelovou fabulací přišel zoufalý ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Reportéři několika tiskových agentur naopak informovali, že do Slavjansku dorazilo šest obrněných transportérů, na nichž seděli ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu proruských aktivistů. K proruským občanům Ukrajiny dezertovalo jen ve středu také na 60 ukrajinských vojáků.

Vojáci obrněných transportérů ve Slavjansku na sobě měli uniformy a v rukách automatické zbraně. Jak uvedla agentura AP, jeden z vojáků jejímu reportérovi řekl, že jeho jednotka byla součástí 25. brigády ukrajinských vzdušných sil a že přešla na proruskou stranu.

Ukrajinské ministerstvo obrany ale zprávy o zběhnutí svých vojáků pochopitelně nepotvrdilo. »Kolonu v Kramatorsku zablokoval dav místních spolu s příslušníky diverzní a teroristické skupiny,« uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení. »Následkem blokády se radikálové zmocnili vybavení.« Ministerstvo alespoň přiznalo, že obrněné transportéry jsou nyní ve Slavjansku, kde je střeží »lidé v uniformách, kteří nemají žádný vztah k ozbrojeným silám Ukrajiny«.

Hladová armáda

O dezertérech ale informují média i z dalších ukrajinských měst. V Kramatorsku posádky šesti tanků, které projížděly městem, dávaly najevo, že patřily k ukrajinské armádě. »Týdny jsme neměli nic pořádného k jídlu, Kyjev na nás zapomněl. Už nám to stačilo,« volal podle reportéra německého časopisu Der Spiegel jeden z vojáků. Jiný se zase svěřil agentuře Reuters, že přešli na proruskou stranu, protože »nedokážou střílet po vlastních lidech«.

Proruští Ukrajinci od víkendu obsazují vládní a policejní budovy v některých východoukrajinských městech. Na akcích se ale podílejí i vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Moskva ovšem stále odmítá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vyhrocením situace na ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.

Doněckou radnici už nemá Kyjev

Proruští Ukrajinci vybavení kalašnikovy převzali ve středu kontrolu nad radnicí ve východoukrajinském Doněcku. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí radnice Maxim Rovinskij. Ovládají také úřady a policejní stanice nejméně v osmi městech na východě Ukrajiny.

Rovinskij sdělil, že noví vládci radnice požadují, aby se ve městě konalo referendum, které oblasti zajistí větší autonomii. Veškerá vyjednávání Kyjeva s radikály ale nepřinesla žádné výsledky. Vzbouřenci trvají na referendu o budoucím správním uspořádání, které chtějí uskutečnit 11. května, dva týdny před kontroverzními prezidentskými volbami na Ukrajině.

Argumenty a fakta

Unitární stát již na Ukrajině nefunguje a vhodným řešením by byla federalizace země. Prohlásil to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v rozhovoru pro časopis Argumenty i fakta, jehož přepis ve středu na svém webu zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí. Tématem ukrajinské federalizace by se podle Moskvy měla zabývat dnešní schůzka o ukrajinské krizi, které se mají v Ženevě zúčastnit zástupci USA, Evropské unie, Ukrajiny a Ruska. »Federalizace by byla cestou, jak zajistit, že budou spokojeny všechny regiony, práva místních lidí budou respektována a jejich tradice a způsob života chráněny,« komentoval situaci realisticky šéf ruské diplomacie.

Ukrajinská vláda chce podle svého premiéra místo federalizace jít cestou decentralizace a posílení pravomocí regionů. V jednotlivých oblastech chce kabinet zrušit institut gubernátorů dosazených z Kyjeva a nahradit ho oblastními radami s autonomní výkonnou pravomocí.

Chceme na seznam!

Více než 55 000 Rusů se podepsalo pod petici požadující, aby Spojené státy každého signatáře zařadily na tzv. černý seznam, odepřely mu víza a zmrazily bankovní konto. Podle portálu usagoaway.ru se celkem podepsalo 55 255 sankcí chtivých Rusů a Rusek.

Podpisy vlastenců, kteří se ze solidarity s ruskými hodnostáři potrestanými za údajnou březnovou anexi Krymu také chtějí stát personami non grata v USA, míní organizátoři předat velvyslanectví USA v Moskvě ve čtvrtek. »Projekt nejenže předvedl vysokou připravenost společnosti ke sjednocení, ale ukázal i změny ve vědomí lidí a probuzenou hrdost na vlast. Nejsme země třetího světa,« řekl agentuře ITAR-TASS autor celého trucpodniku Arťom Kirjanov.

Ukrajina bez hranic

Podle ruské rozhlasové stanice Gólos Rossiji navíc de jure Kyjev nemůže křičet o ruských vojácích na svých hranicích, protože žádné ani nemá. Při zkoumání ukrajinských záležitostí Radou bezpečnosti OSN prý vyšlo najevo, že na rozdíl od ostatních států po rozpadu SSSR si Ukrajina své hranice v OSN nezaregistrovala. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev to ironicky komentoval, že na to vedení Ukrajiny nejspíš zapomnělo.

Generální tajemník OSN nejspíš nechtěně »provalil« něco, co se snažila Ukrajina zamlčet a i po oznámení Pan Ki-muna v této věci se tuto zásadní informaci rozhodly zveřejnit jen vybrané neveřejné ukrajinské portály, uvádí Gólos Rossiji. »Od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 Kyjev nejenže nevyznačil své hranice, ale hlavně je nezaregistroval v OSN, aby tím vymezil svrchovaný stát,« řekl pro Gólos Rossiji ruský politolog Dmitrij Babič. To by znamenalo, že dnešní území Ukrajiny tak stále spadá pod územní demarkaci Sovětského svazu, jehož legitimním nástupcem je Ruská federace.

Žaloba na USA

Kvůli vývoji na Ukrajině zpomalilo podle Moskvy tempo růstu ruské ekonomiky v prvním čtvrtletí na 0,8 % ze dvou procent v předchozích třech měsících. Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev včera prohlásil, že Rusko uvažuje o možnosti podat žalobu na Spojené státy u Světové obchodní organizace (WTO) kvůli americkým sankcím.

Roman JANOUCH, int, čtk