Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjednávání v Ostravě se komplikuje

Panorama Ostravy. Ilustrační FOTO - www.horydoly.cz

 

 

Jednání o podobě nové koalice v Ostravě, třetím největším městě v zemi, se znovu mění. ČSSD považuje za neplatné memorandum z minulého týdne, podle něhož měli sociální demokraté na velké radnici spolupracovat s hnutím Ostravak a KSČM. Do hry by se tak opět mohlo vrátit i vítězné hnutí ANO 2011.

Důvodem jsou rozpory v ostravské městské části Poruba, kde hnutí Ostravak podle lídra ČSSD Lumíra Palyzy obešlo při koaličním vyjednávání sociální demokraty. Palyzovi, který je porubským starostou, se nelíbí, že hnutí Ostravak se v Porubě domluvilo na koalici s ANO a lidovci. »V pátek byla v Porubě uzavřena dohoda o spolupráci mezi Ostravakem, ANO a KDU-ČSL. My jsme na městě dva dny předtím uzavřeli memorandum o spolupráci na městě i směrem k městským obvodům,« připomněl Palyza. Podle něj se plánovaná koalice Ostravaku, ČSSD a KSČM měla promítnout i v některých městských obvodech včetně Poruby, což se nestalo.

Lídr Ostravaku Lukáš Semerák, který byl poslední dny mimo město, připustil, že v Porubě nastaly nějaké problémy, které chtěl dnes po návratu do Ostravy řešit. Semerák později uvedl, že po Palyzovi chtěl, aby s řešením situace počkal, až se vrátí zpět. Podle Semeráka není vyloučeno to, že se ČSSD v čele s Palyzou mohla zaleknout auditů na městě, které hnutí požadovalo. »Věcně má ČSSD pravdu, ale všechno by bylo jinak, kdybych neřekl, ať počkají do středy. Pokud se bavíme o nějakém čtyřletém působení ve městě, tak jsem snad schopen počkat tři dny,« řekl Semerák, který věří tomu, že koalice s KSČM a ČSSD má stále šanci.

Původně se ve městě jednalo o čtyřkoalici vítězného ANO 2011, hnutí Ostravak, lidovců a ODS. Jednání ale ztroskotala na neshodách v centrální městské části, kde ANO chtělo obejít vítězného Ostravaka. Ten nakonec oznámil, že se spojí s ČSSD a komunisty. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu ANO získalo 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Změna ve Frýdku-Místku

Vítězné hnutí ANO 2011 podepsalo ve Frýdku-Místku koaliční dohodu s ČSSD. Dvojkoalice bude mít ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 27 křesel. V opozici bude KDU-ČSL, Naše město F-M a KSČM.

ANO se přitom na spolupráci domluvilo s lidovci a uskupením Naše město F-M. »Původní dohoda s hnutím Naše město a KDU-ČSL měla omezenou platnost do 26. října, dále jsme ji neprodloužili a na základě našich dalších jednání jsme dospěli k závěru, že nejvhodnější koaliční partner pro realizaci našeho volebního programu bude ČSSD,« uvedl lídr ANO Radim Vrbata.

Vítězné ANO získalo v zastupitelstvu 15 mandátů, ČSSD má 12 křesel. Po šesti mají KSČM a Naše město F-M a čtyři zástupce mají lidovci. V jedenáctičlenné městské radě bude mít ANO šest zástupců. Primátorem by se měl stát Vrbata, náměstkem Petr Gaj. ANO bude mít rovněž uvolněného člena rady Jakuba Míčka.

ČSSD, které původně hrozilo, že po 16 letech ve vedení města skončí v opozici, obsadí tři náměstky. Budou jimi nynější primátor Michal Pobucký, Karel Deutscher a Pavel Machala. ČSSD bude mít i dva neuvolněné radní.