Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyždímat jako citron

 

 

Firmy sponzora ODS a TOP 09 Zdeňka Bakaly a jeho společníků natahují ruku po státních dotacích. Přestože v podezřelé privatizaci se přičiněním ODS a ČSSD do rukou Bakalovy skupiny dostal státní majetek OKD v tržní ceně desítek miliard korun za hubičku, stát nyní bakalovským firmám připlácí a ve zvýšené míře v příštích letech dál připlácet bude.

 

 

 

Bakalovské podnikání s černouhelnými doly a se 45 tisíci státními byty OKD se ukazuje pro český stát jako vysoce prodělečná záležitost. Před placením daní v České republice odešli privatizátoři do daňových rájů, na Kypr, do Holandska… Z dolů OKD byly vyvedeny během necelých deseti let zisky v řádu desítek miliard korun. Přesto dnes bakalovské firmy tvrdí, že už se jim nevyplatí těžit v Dole Paskov a že si chtějí ponechat jen ty výnosnější doly. Problémy s Paskovem přehazují na stát. Ministr průmyslu a obchodu teď přiznal riziko, že se soukromí vlastníci OKD mohou zcela vyhnout nejen placení odstupného propouštěným havířům, ale i tomu, aby uhradili náklady na útlum dolu a důlní škody způsobené státu a obcím soukromým dolováním.

A jaký je přístup zlatokopů kolem Zdeňka Bakaly k horníkům, kteří jim vyprodukovali mnohamiliardové zisky? Společnost OKD dnes usiluje pro havíře Dolu Paskov pracující v neuvěřitelně vyčerpávajících pracovních podmínkách zavést desetihodinovou pracovní dobu! Chce je vysát jako ty příslovečné citrony, než je propustí.

Ale i pak, až budou zaměstnanci zavíraného dolu a souvisejících výrob propuštěni, mnozí budou vysáváni dál. Bydlí v někdejších státních bytech OKD, které jim Zdeněk Bakala původně veřejně přislíbil levně převést za cenu 40 tisíc Kč za kus. Za stejnou cenu, za kterou ty byty podpisem dnešního premiéra Bohuslava Sobotky, v roce 2004 ministra financí, věnoval stát firmě Karbon Invest, potažmo Z. Bakalovi, i s nájemníky a dalším majetkem OKD.

Nájemné v bytech OKD, nyní společnosti RPG byty, je dnes na poměry chudého, nezaměstnaností sužovaného Ostravska a Karvinska vysoké. Tímto neúměrným nájemným je snižována nyní kupní síla obyvatel v Moravskoslezském kraji o přinejmenším miliardu korun ročně. Postihuje to v důsledku i živnostníky. A jak informují média, problém je i s ubytovnami RPG a dalších, kdo inkasují příspěvky od státu na bydlení sociálně slabých.

Po někdejší rozsáhlé »uvědomovací kampani« firmy RPG byty ostatně už i mnoho lidí bydlících v »bakalovských bytech« ví, že chtějí-li drahý nájem zaplatit, musí podle doporučení té firmy žádat o příspěvek na nikterak komfortní nájemní bydlení stát. Tiskový mluvčí bakalovské RPG nedávno znovu ohlásil, že veřejný příslib Zdeňka Bakaly o převedení bytů OKD za nabývací privatizační cenu na nájemníky firma rozhodně nemíní splnit. Nájemníci přece firmě snášejí placením vysokých nájmů včetně státních příspěvků na bydlení zlatá vejce.

Pocit trpkosti a bezmoci, to je to, co dnes zažívají havíři a obyvatelé severní Moravy. Stát doly a byty v podivných privatizačních projektech doslova věnoval velkopodnikatelům. Při pochybné privatizaci selhali konkrétní politici i špičky odborů OKD. Pohádkově zbohatnuvší lidé typu Zdeňka Bakaly vytěžili z práce zaměstnanců miliardy a těží i z podvedených nájemníků bytů. Když enormní zisky poněkud poklesnou, bezostyšně natahují z daňových rájů ruku znova a znova, aby jim na jejich podnikání přispíval český stát. S takovými praktikami je třeba rázně skoncovat.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)